ANNONS

Kerstin Stilling är aktuell med sitt fjärde album “Akleja”.
Foto: Rebecca Linder

Kerstin hyllar livet på nya skivan

NORBERG. Kerstin Stilling har precis släppt sitt fjärde album “Akleja” där hon för första gången sjunger även på svenska. Skivan är en hyllning till livet.

– Mitt hopp är att röra vid någons hjärta och ge tröst, glädje, värme och tro i en vardag full av med – och motgångar, säger Kerstin.
Hon sitter vid datorn i sin lilla studio i Högfors. Den inryms i ett gammalt garage som är ombyggt. Hon har hållit på med musik i mer eller mindre hela sitt liv. Redan i årskurs 5 skrev hon om texter till Abba-låtar och framförde dem i skolan på roliga timmen tillsammans med några vänner. Som 16-åring skrev hon sina första låtar på piano. Genom åren har hon studerat på Kulturama, Kungliga Musikhögskolan och Musikarbetarlinjen i Skinnskatteberg. Musiken finns alltid där för henne som en stark dragningskraft och hon jämför det lite med att ha en älskare.

– Jag längtar jämt efter musiken och det är det som jag har i huvudet hela tiden, planerar och målsätter kring, säger Kerstin.
Att försörja sig enbart på musik är svårt, om man inte slår igenom stort och blir känd vill säga. Därför arbetar hon även lite som kock, men det är hos musiken passionen finns.
– Så länge jag har musiken så är jag aldrig ensam, det är ganska häftigt, säger Kerstin.
Nya albumet innehåller 15 låtar på både engelska och svenska. Det mesta har hon skrivit och producerat helt själv, men på en del låtar, till exempel Firearm, har hon tagit hjälp av systersonen Martin Stilling som arbetar som producent för andra artister, bland annat Veronica Maggio.

Kerstin hemma i sin studio.

– Firearm är mitt försök till att skriva en hitlåt, men personligen så är det inte alls någon favorit, säger Kerstin som hellre skriver lite mer mjuka låtar och med texter som kan röra någons hjärta.
Samtidigt så skriver hon också låtar mot USA och till exempel Disney Music Group, Riptide Music (som gör musik till bland annat Vampire Diaries och True Detective). Hittills har hon över sexton placerade låtar i olika musikbibliotek, förlag samt mot film och tv.
– Jag har jobbat ganska mycket på uppdrag mot USA så nu vill jag bara gå på känsla och skapa bra musik, säger Kerstin.

Hon har alltid 500 olika idéer som cirkulerar runt och vid mitt besök nämner hon att det skulle vara roligt att göra en danslåt för det har hon aldrig gjort. Och hon vill inte kategorisera in sig i någon speciell genre.
– Jag är konstnär som gör musik, brukar jag säga när folk frågar, säger Kerstin med ett skratt.
Ska hon ändå försöka definiera vad det är hon helst gör så vill hon nog kalla sig för musikpoet.
– Det kan vara jättekul att sjunga en rocklåt och då sjunger jag med könet. Det är häftigt, men det fyller inte mitt hjärta och jag blir inte tröstad, lugnad eller förstådd av det som när jag sjunger lugn musik.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 43 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS