ANNONS

Hedemorabon Kenneth Johansson ska se Sverige från cykelsadeln. I mitten av augusti inleder han sin resa från Treriksröset till Smygehuk. “Jag siktar på att cykla omkring 20 mil om dagen, så det bör ta omkring två veckor”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Kenneth ska se Sverige från cykelsadeln

HEDEMORA. Kenneth Johansson har haft semesterplanerna spikade i ett års tid. Ett par veckor av ledigheten ska han tillbringa på cykelsadeln, från Treriksröset till Smygehuk. – Jag räknar med att kunna cykla 20 mil per dygn, säger Hedemorabon, som redan cyklat 300 mil på sin elcykel i år.

Den 17 eller 18 augusti är det dags. Då inleder Kenneth Johansson sin resa genom Sverige.
– Jag åker tåg upp och så fraktar jag upp cykeln via buss. Första etappen går till Karesuando, det är omkring elva mil. Jag kommer att passera genom ett 30-tal städer. I grova drag så kommer jag att cykla via Karesuando-Sundsvall-Mora-Karlstad-Göteborg-Skåne, säger Kenneth Johansson.
Resan har han planerat i ett års tid.
– Jag cyklar ju mycket och ville göra något extra. Men hur kul är det att cykla typ till Karlstad och tillbaka? Då var det roligare att planera in något extra. Det är många som cyklat genom Sverige men jag har försökt att hitta någon som har gjort det på elcykel, men inte hittat någon. Jag kanske blir den förste som gör det, säger han.

Först hade han tänkt att ha tält med sig i packningen och sova längs vägen. Men välvilliga privatpersoner och företag har hjälpt honom att hitta sovplatser längs vägen.
– Jag har skrivit i olika Facebookgrupper, typ ”Vi som bor i Karesuando”, och beskrivit vad jag ska göra. Då är det folk som velat ställa upp och sponsra mig med sovplats. Det är flera bed & breakfasts och privatpersoner som bjudit in mig att övernatta gratis, så nu kan jag skippa tältet, säger Kenneth Johansson.

Han har tre batterier till elcykeln och det tar sex timmar att ladda upp dem.
– Batterierna räcker totalt ungefär 20 mil, så jag räknar med att cykla den sträckan varje dygn, vilket bör ta mellan tio och tolv timmar. Sedan stannar jag, laddar batterierna och sover. Så om jag håller det tempot jag räknar med så bör det ta omkring 14 dagar. Jag cyklar längs Sverigeleden, som är 260 mil lång. I början blir det längs någon Europaväg, det finns ju inte jättemånga vägar längst upp i norr, men sedan blir det mindre vägar längre söderut.

Med sig har han en lätt packning bestående av bland annat vind- och regnkläder samt mat, dryck och trangiakök att laga maten på.
– När vattenflaskorna är tomma så kommer jag bara att knacka på första bästa hus och be om att få fylla på flaskorna. Visst är det resan som är själva resan men jag ser även fram emot alla möten med andra människor längs vägen, säger Kenneth Johansson.

I flera år har han sysslat med geocaching, en slags ”skattjakt” med GPS och koordinater.
– Jag har rest i flera länder och hållit på med geocaching. Dessutom har jag ”leggat en burk” (hittat en kontroll) i varje kommun i Sverige, så man kan säga att jag redan har varit i hela landet, säger Kenneth som även sysslar med så kallad ”turf”.
– Det är en slags geocaching på cykel. Man cyklar in i en zon och ”tar” den. Sedan kan någon annan ta tillbaka zonen efter en viss tid. Man kan säga att jag kommer att turfa mig genom Sverige med den här resan.
Elcykeln har han haft i flera år och den används flitigt. Bland annat cyklar han ofta till jobbet i Borlänge.
– Så jag brukar kunna cykla 20 mil om dagen. Folk tror att det bara är att sätta sig upp på en elcykel och hålla i sig, men man måste ju trampa som på en vanlig cykel. Skillnaden är att man får hjälp i uppförsbackar och i motvind.

Vad tror du blir största utmaningen med resan?
– Själva cyklingen handlar ju mycket om pannben, så det tror jag inte blir några problem. Och om jag blir trött så får jag väl vila lite extra, jag har ingen tid att passa. Jag har ju lagt semestern för att kunna göra den här resan. Största utmaningen blir nog om cykel håller. Jag har servat den och har kevlardäck som inte går att få punktering på. Jag tror att de första 60 milen blir tuffast, sedan finns det mer affärer att stanna och handla i.
Lyssnar du på något särskilt när du cyklar, eller föredrar du att det är tyst?
– Jag brukar lyssna på dokumentärer eller ljudböcker när jag cyklar långt. Men det kan vara skönt att bryta av med lite musik ibland, eller att ha det helt tyst. Det varierar.

I och med resan samlar Kenneth in pengar till Barncancerfonden.
– Jag ville göra något mer med resan. Jag har två vänner som gått bort i cancer nyligen och har skrivit om dem i texten om insamlingen. Det finns en svensk turfgrupp på Facebook och de ska också uppmärksamma min resa. Jag hoppas att kunna samla in 100 00 kronor till Barncancerfonden, det vore fantastiskt. Sedan ska jag trycka upp ett särskilt ställ som jag ska cykla i, där det står Barncancerfonden.

Kenneth Johansson
Ålder: 55 år.
Bor: I Hedemora.
Familj: Sambo, tre barn och ett barnbarn.
Yrke: Omsorgsassistent inom LSS i Borlänge.
Intressen: Turf, geocaching och att resa. Jag har gjort många resor med geocaching. Spänningen är det bästa med geocaching och turf, det är som lite kurragömma för vuxna.
Aktuell: Ska cykla från Treriksröset till Smygehuk på elcykel, med start den 17 eller 18 augusti.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS