ANNONS

Till hösten tackar museiintendent Kenneth Linder för sig och kan blicka tillbaka på många innehållsrika och ärofyllda år vid Verket i Avesta.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Kenneth Linder summerar en ärofylld resa

AVESTA För 22 år sedan bestämde sig Kenneth Linder för att trampa ny mark. Det blev inledningen på en personlig resa i Verkets industrihistoriska miljö och konstutställningen Avesta Art. Under åren har innehållet i den stora industrihistoriska byggnaden utvecklats liksom uppdragen för Kenneth Linder. Hans senaste titel är museiintendent men till hösten tackar han för sig och lämnar över stafettpinnen till nästa man eller kvinna. – Det har varit ärofyllt att få vara med på den här resan samtidigt som det har varit otroligt intressant, säger Kenneth Linder.

Vi träffas i Rosthuset där den speciella miljön med slaggstensväggar och stora ugnar bevarar ett industrihistoriskt kulturarv från en svunnen epok.
Det har varit Kenneth Linders arbetsplats sedan 1999 då han fick ett uppdrag som projektledare.
– Jag är lärare i grunden men så dök det upp en möjlighet när Avesta kommun sökte en projektledare till ett kulturutvecklingsprojekt vid Verket.
Det blev inledningen på en ny era i livet för Kenneth Linder som inte hade någon detaljkunskap om vare sig konst eller industriella byggnader.
– Jag var inte ensam utan jobbade nära kulturchefen och det gäller att utmana sina inneboende vanor, att våga utmana sig själv och på den vägen är det.
Kenneth Linder, som har rötterna i Ångermanland, berättar att han aldrig hade varit på en utställning under uppväxten.
– När jag växte upp var det fotboll, sport och att bygga kojor. Det var lärarhögskolan som blev första gluggen till kulturen.
Eter avslutad lärarutbildning fick han jobb i Avesta där han främst undervisat i SO-ämnen och i engelska. I Avesta upptäckte Kenneth Linder kulturen och han började spela teater i Bergslagsteatern.
I och med jobbet i Verket utvecklades kunskap och kulturintresset än mer och under åren har både uppdrag och titlar varierat. Det började med projektledning, sedan jobb som kultursekreterare och därefter enhetschef för både Verket och Kulturskolan.
– När jag fyllde 65 kände jag att jag inte ville vara chef längre, och då skapades titeln museiintendent i nära samarbete med kulturchefen, säger Kenneth Linder som hinner fylla 66 år innan pensioneringen.
Att skapa och utveckla den speciella industrimiljön till en plats för konst och möten har stundtals varit en utmaning.
– Du anar inte hur mycket duvlort vi har klafsat runt i medan jag funderat på vad vi ska göra med den här fantastiska miljön. Det har varit otroligt lärande för min del. Man måste fråga sig för vem och varför man gör det här. Vissa museer är lite tråkiga och vi vill ha något för alla sinnen, säger han och fortsätter:
– Vi får hela tiden uppfinna vad och hur vi ska göra. Nu har vi haft fördelen av att hitta expertkompetens i närmiljön som smed, hantverkare, uppfinnare med flera. Men handlar inte bara om att investera utan det måste fyllas med liv också.
Under åren har Kenneth Linder medverkat i många olika projekt. Mellan 2000 och 2007 färdigställdes delar av lokalen genom ett EU-projekt och 2004 blev det interaktiva museet klart.
– Vårt interaktiva inlevelsemuseum blev nominerat till ett nordiskt pris och vi blev inbjudna till Dubrovnik. Där vann vi första pris för vår presentation i konkurrens med ett 20-tal tävlande museer och kulturarv. Det var en upplevelse.

Avesta Art har en stor plats i Verket och Kenneth Linder påpekar att det är viktigt att ha ett bra team och konstvetare med sig. Men han sticker inte under stol med att utställningen innebär vissa utmaningar.
– Visst kan det bli visst problem när man samlar olika konstuttryck och viljor som ska samsas i den här antikvariska miljön. Men det brukar lösa sig och slutresultatet blir alltid bra.
Industrihistoria, konsthall och en plats för upplevelse och lärande. Kenneth Linder återkommer till att det är en lärande miljö och grunden till industrialiseringens historia och en plats för folkbildning.
– Avesta kommun är fantastiska som gör den här kultursatsningen. Arbetet är pågående och vi måste hela tiden se över säkerhet och förvalta det här. Det måste vara ett säkert besöksmål för här går besökaren fritt.
Att Kenneth Linder har stort engagemang för jobb och uppdrag är tydligt och på frågan om han har någon fritid blir svaret:
– Visst följer jobbet med in i fritiden och så fort man är ledig ska man exempelvis åka till Liljevalchs men det är bara positivt. Jag och hustrun har också två utflugna döttrar och tre barnbarn som vi gärna umgås med.

Andra intressen?
– Jag försöker hålla mig i form och är allmänt samhällsintresserad. För sex år sedan opererade jag höften och då blev jag fångad i ljudböcker. Men jag läser också och den senaste boken heter “Demokrati”, en liten bok om ett stort ämne.
Kenneth Linder intygar att han inte kommer att tappa sitt kulturintresse som pensionär men än så länge pågår arbetet i Verket.
– Jag jobbar fram till hösten och kommer att starta processen inför nästa Avesta Art. Det här jobbet blir aldrig klart så resan fortsätter men snart blir det med någon annan.

Kenneth Linder
Ålder: Snart 66 år.
Familj: Fru, två döttrar och tre barnbarn.
Bor: I Folkärna.
Gör helst på fritiden: Motionerar, läser, ser film och lagar mat.
Favoritmat: Gärna italienskt eller husmanskost.
Det gör mig glad: Att vara med barn och barnbarn, vänner, resa och upptäcka nytt.
Det gör mig arg: Min egen oförmåga att vara “hantverkare”.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS