Nelly Nordström, Tekla Lehtonen, Nora Öhrn och Nelly Glad iakttar med stort fokus när läraren Pär Bjuggfält rensar metall bort metall från slamaska.
Foto: John Leander

Kemidag på Lunds skola ska skapa intresse för underbemannad bransch

Det finns för få kemister i Sverige. Därför skickar branschorganisationen Ikem Innovations och kemiindustrierna i Sverige ut spännande experimentpaket till skolorna.

Ett av experimentpaketen landade på Lunds skola i Folkärna.
Femteklassarna höjer på ögonbrynen när de betraktar den genomskinliga plastburken som deras lärare Pär Bjuggfält håller i. Han vänder blicken mot en av eleverna.
– Sebastian, du vet ju att kiss och bajs är bra om man häller ut det på åkern.
Lantbrukarsonen Sebastian Hörnström svarar med en initierad nick.
Pär tar fram en magnet som separerar metallrester från askan. Han förklarar att man på så sätt renar slamaska, att man återvinner fosfat, som sen kan användas som gödningsmedel till jordbruk.

Efter den lärarledda laborationen får eleverna göra ett eget experiment genom att göra ett kristallträd av Urea, ett kemiskt ämne som finns i urin.
Det här är ingen ordinär lektion, utan Kemins dag på Lunds skola. Experimenten är ditskickade i ett paket av branschorganisationen Ikem Innovations och kemiindustrierna i Sverige. Och inte bara för att Eleverna ska få ha kul för stunden, utan för att det råder brist på yrkesverksamma kemister i Sverige.

Pär Bjuggfält utvecklar:
– Det är viktig att få skolelever att bli intresserade av kemi. Det här är ett sätt att få syn på det och se att kemi inte är svårt och farligt. Sen förstår man inte allt på mellanstadiet. Men man kan först bli intresserad för att så småningom förstå.
Att det råder brist på kemister i Sverige tror Pär Bjuggfält beror på att det också råder brist på lärare samtidigt som det sker en snabb utveckling inom området. Men det finns ändå hopp menar han.
– Vi har gjort det här i flera år och har haft några elever som tycker att det är jättekul. Några har sagt att ”jag ska bli kemist”. En elev hade sin karriär helt klar. Hon skulle flytta till USA och plugga och jobba som kemist där, sa hon.

Vilgot Engström rensar bort metall från slamaska tillsammans med läraren Pär Bjuggfält. Foto: John Leander
Lantbrukarsonen Sebastian Hörnström tar en något mer initierad titt på den kemiska reningsprocessen. Foto: John Leander
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS