ANNONS

Irja Lindberg stryker Valter över ryggen och berättar hur mycket Valter betyder.
Foto: Mikael Eriksson

Katten Valters viktiga uppgift

HEDEMORA. Katten Valter har fått både ett hem och en uppgift. På äldreboendet Norden går han runt och sprider såväl glädje som lugn bland de som bor där.

Att husdjur lockar fram både glädje och aktiviteter är välkänt. Djur ökar välbefinnandet. Många äldre som bor på ett äldreboende kan känna både ensamhet och sorg och här kan ett husdjur bryta den stämningen.

På äldreboendet Norden vandrar en kolsvart katt omkring mellan avdelningarna. Katten lystrar till namnet Valter och sprider både glädje och lugn.
– Han betyder så mycket, katten värmer närmast hjärtat, säger Irja Lindberg och stryker Valter över ryggen.

Irja är en av 42 personer som bor på Norden, gemensamt för alla är att de drabbats av någon demenssjukdom. Och där, precis som Irja säger, Valter har en viktig uppgift att fylla.
Anna Klarström och Anita Forsberg som arbetar på Norden säger att katten kan vara ångestdämpande och ge tröst. När någon blir svårt sjuk så verkar det som att Valter känner det på sig och söker upp den sjuke för att finnas vid dennes sida.

Norden är det enda renodlade demensboendet i kommunen. Anna Klarström och Anita Forsberg säger att de satsar på många olika aktiviteter för de boende. Förutom Valter så har de sommartid även höns i en inhägnad ute på gården. Runt om på tomten finns ett asfalterat gångstråk som används året runt.
– Vi försöker vara ute så mycket vi kan med de som bor här, säger Anita.

Under samtalet så har Valter slagit sig till ro under ett bord, svansen har han snurrat runt ett stolsben. Och där ser han ut att trivas. När Irja berättar om hur Valter spinner och den känsla som det ger tänds det en värme i hennes ögon.

Anna Klarström säger att det alltid funnits en katt på Norden, och att Valter som är den senaste i raden har de fått från katthemmet i Avesta. Dessförinnan levde Valter som hemlös i Stjärnsund.

Men det är inte bara uteaktiviteter som anordnas utan det kan vara allt från pepparkaksbak till musik och utställningar av gamla saker.
– Det ger så mycket, vi har så mycket skratt, säger Anita och konstaterar att såväl de boende som de anställda delar sorg och glädje tillsammans.

Även om det mesta är positivt finns ett orosmoln och det är att hitta vikarier som vill jobba inom äldrevården.
– Det är svårt att hitta nya, säger Anita med en bekymrad min.
Hon och Anna vill ändra på bilden att det är tungt att jobba inom äldreomsorgen.
– Man måste se möjligheterna, säger Anna.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 06 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS