Katarina Persson från Smedjebacken är en av 177 hantverkare i Sverige som fick ta emot gesäll- eller mästarbrev vid en ceremoni i Blå hallen i onsdags. “Jag är väldigt stolt att jag klarade det”, säger Katarina som började utbilda sig till bokbindare efter 50 år fyllda.
Foto: Karin Diffner

Katarina gick från industri till bokbinderi

Smedjebacken. När Seco Tools Ludvikaenhet flyttade till Indien blev det början på en helt ny bana för Katarina Persson. Nu har hon precis tagit emot gesällbrev i bokbindaryrket. – Det har varit underbart att få utbilda sig till bokbindare, säger hon.

I över 30 år arbetade Katarina Persson inom industrin som cnc-operatör på Seco Tools i Ludvika.
– Jag har alltid varit petig i mitt jobb, noggrann och tyckt om exakthet, säger hon.
När företaget skulle lägga ner i Ludvika var Katarina 51 år och bestämde sig för att utbilda sig till något hantverksyrke.
– Jag gillar hantverk men har bara hållit på med det på hobbynivå.


Bokbinderi hade Katarina själv aldrig funderat på utan det var hennes man Michael Nilsson som föreslog det.
– Han hade kommit i kontakt med det genom sitt arbete på högskolan i Borlänge och eftersom han känner mig så tänkte han att det kunde passa.
Katarina provade först genom att gå en sommarkurs.
– Och jag föll direkt. Sedan har jag gått i tre år på folkhögskolan i Leksand. Det var tre underbara år, utbrister hon.
Vad är det som är så speciellt?
– Jag får utrymme för både min noggrannhet och min kreativitet. Blir något lite snett i början, så blir allting fel. Dessutom får jag bestämma omslag och pärmar och göra boken vacker.
– Det känns också bra att kunna laga en gammal trasig bok så att den kan fortsätta att användas.
Att ha ett historiskt yrke är något som ger Katarina tillfredsställelse.
– Ja, verkligen. Jag använder samma verktyg som de gjorde på 1800-talet.

Nu har Katarina dessutom gjort sitt gesällprov som bestod i att binda böcker i fyra olika tekniker och att tillverka en låda.
Hon valde böcker av Werner Aspenström som har sina rötter i Torrbo i Smedjebacken. Hon visar upp sina alster: ett helskinnband, ett halvskinnband med guldsnitt, ett pappersband och ett klotband.
– Jag har försökt matcha innehållet i boken med omslaget, förklarar hon.


Att binda en bok är inget man gör i en handvändning. För att binda ett halvskinnband krävs till exempel 61 olika moment. Få handinbunda böcker kostar under en tusenlapp.
– De här som jag får gesällbrev för skulle jag kunna sälja för mellan 3 000 och 4 000 kronor styck.
Vem vill betala så mycket för en bok?
– Inte så många, men det finns boksamlare som gör det. Dessutom finns det en marknad för exklusiva presenter som anteckningsböcker eller gästböcker.

Katarina valde att fokusera på Werner Aspenströms verk i sitt gesällprov. Från vänster: Teater III i helskinnsband, Ögonvittnen i halvskinnsband med guldsnitt, Blåvalen i pappersband och Bäcken i klotband.

Just nu håller Katarina och hennes man på att göra iordning en bokbinderiverkstad hemma i villan i Kärrgruvan. Planen är att hon ska börja ta emot kunder på deltid någon gång under nästa år.
– Jag jobbar deltid nu i kundservicen på WBAB och det hoppas jag kunna fortsätta med, för det är ett bra komplement och roligt att ha arbetskollegor.

Boken Teater III till vänster är en häftad variant som Katarina har plockat isär blad för blad och sedan gjort till ett helskinnband (till höger) och som är en del i hennes gesällprov.

Med facit i hand kan Katarina konstatera att det inte bara behöver vara dåligt när en långvarig arbetsgivare försvinner.
– Nej, bokbinderi är jätteroligt och ibland undrar jag varför jag inte började med det tidigare.
I onsdags fick Katarina ta emot sitt gesällbrev under en högtidlig tillställning på Blå hallen i Stockholms stadshus tillsammans med 175 andra gesäller och mästare i olika hantverk.
– Jag känner mig väldigt stolt över att jag lyckades genomföra gesällbrevet samtidigt som jag pluggade heltid. Det var sex månaders intensivt arbete med provet, nästan dygnet runt, säger hon.

Fakta/Katarina Persson
Ålder: 55 år.
Bor: I Kärrgruvan i Smedjebacken.
Familj: Maken Michael Nilsson.
Yrke: Bokbindargesäll.
Intressen: Friluftsliv och trädgård.

Fakta/Andra hantverkare som får yrkesbevis
Caroline Holmberg, Stjärnsund, Hudterapeutyrket (Gesäll)
Fredrik Svensson, Gagnef, Slöjdaryrket – Trä (Gesäll)
Linnéa Nilsson, Sälen, Varmsmidesyrket (Gesäll)
Nicholas Erb, Insjön, Varmsmidesyrket (Gesäll)
Thomas Cox, Siljansnäs, Varmsmidesyrket (Gesäll)
Katarina Persson, Smedjebacken, Bokbindaryrket (Gesäll)
Carina Heed, Ludvika, Fotografyrket (Mästare)
Frida Davidsson, Gagnef, Frisöryrket (Mästare)

Fakta/Gesäll- och mästarbrevsutdelningen
Gesäll- och mästarbrevsutdelningen äger alltid rum den första onsdagen i november. Hantverkarna Stockholm har arrangerat utdelningen av gesäll- och mästarbrev i Blå hallen sedan 1951 – och i drygt 100 år innan dess, men då under enklare former.
2020 skedde utdelningen digitalt.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS