Thord Mattsson kan se tillbaka på 45 år som lärare och sen 20 år tillbaka är han också lärare och instruktör på hockeygymnasiet i Avesta.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Karlfeldtgymnasiets hockeyprofil lockar allt fler

AVESTA En karriär på is kan börja med hockeygymnasiet i Avesta som lockar unga från både ort och grannkommuner.

Arwid Forsman, Oskar Skog och Maximiliam Jalstrand är tre killar som planerar att söka sig till Avesta och hockeygymnasiet.
– Karlfeldtgymnasiet förväntar sig många elever från Norberg och det är tryck på skolan till hösten 2022. Nu har vi haft informationsträffar med föräldrar och elever från bland annat Fagersta, Uppsala och Stockholmsregionen som är intresserade av hockeygymnasiet, säger Thord Mattsson, lärare och instruktör.
Avestas hockeygymnasium var faktiskt först i landet med att bli rekommenderat av Svenska Hockeyförbundet som en lokal ishockeyprofil, LIP.
– Nu finns det 29 hockeygymnasier med lokal idrottsprofil och 33 nationella, NIU. Vi har bra koll hur de gör på andra hockeygymnasier och har ett fint samarbete med främst Västerås, säger Thord Mattsson.
Han berättar att det som skiljer Avesta från andra hockeygymnasier är att de har ingen tryout utan tryin.
– När elever kommer hit på besök vill vi presentera oss mer än att de ska presentera sig själva och vi värvar inga spelare för att bygga ett lag. Lagen får växa allteftersom vi lyckas utbilda de som vill komma till oss. Här i Avesta kan hockeygymnasiet kombineras med nästan alla av skolans olika program vilket bidrar till ett ökat intresse, säger Thord Mattsson.

Förra fredagen var det besök av föräldrar och elever från Uppsala och Fagersta och veckan innan kom intresserade från Strömsholm och Stockholmsregionen.
– Vi har ett gott rykte och hockeygymnasiet är en familjeangelägenhet. Samtidigt vill vi lära känna föräldrarna men bara ett par familjer åt gången så att de ska få kontakt med ledare, skola och varandra. Skolan ska kännas trygg för alla inblandade, säger Thord Mattsson.
Efter informationsträffarna besöker man skolans olika program och träffar eventuellt blivande lärare.
– Prio ett är ordinarie studier men sen håller vi killarna på is så mycket vi kan. Två ispass och ett teori/fyspass ligger på dagtid, tre till fyra träningspass kvällstid och så en eller två matcher under helgen. Killarna får mycket speltid i Avesta vilket de tycker är jättekul.

Hur länge har hockeygymnasiet funnits?
– Det har funnits i 20 år och vi gjorde ett hockey- och ett fotbollsgymnasium här 2002. Före det jobbade jag och Mikael Andersson i två år med idrottare från Avesta. Det var mer en basträning inom olika idrotter och fler blev intresserade och till slut delade vi upp oss i hockey, fotboll och handboll, säger Thord Mattsson.
– Jag har haft en enormt stor tur att jag fått ha tre olika instruktörer med mig genom åren.
Sedan några år är det Tommy Westlund, Janne Hammar och nu Stefan Lundkvist.
– Fantastiska killar alla tre. Sen kan både Nicklas Lidström och Lasse Johansson göra inhopp om jag frågar. De inser värdet av den plats där allt startade och betalar gärna tillbaka, säger Thord och ler.
Det stora intresset från elever utanför Avesta ställer också krav på boende.
– Men hittills har det alltid löst sig och alla som vill har fått ett boende. Det känns också bra att många av killarna blir kvar en tid i Avesta även efter gymnasiet. Killarna lever i en triangel med ishallen i ett hörn, skolan i ett annat och så boendet i det tredje. Där är nära och bra till allt.

Hur går urvalet till?
– De som är skrivna i Avesta har förtur sen har vi ett samarbete med Sala så de prioriteras också. Men vi har aldrig behövt tacka nej till någon som sökt till oss. Men man söker till ett program och inte till hockeygymnasiet som är en inriktning.
Att bli målvakt är en dröm hos många av ungdomarna och det finns gott om målvakter i Sverige.
– Jag tror att det finns runt 250 målvakter i varje årskull och de håller på länge. Så målvakter får vi faktiskt tacka nej till ibland, dock inte målvakter från vår egen kommun förstås.
Vi lämnar klubbrummet för att gå ner till isen där träningen är i full gång. Tre av dem är Arwid Forsman och Oskar Skog som båda kommer från Fagersta samt Maximiliam Jalstrand från Almtuna. En trio som planerar att söka till hockeygymnasiet i Avesta.

Varför vill ni söka till just Avesta?
– Det är nära till Fagersta och sedan spelar både jag och Oskar i Avestas U16-lag, säger Arwid Forsman.
– Jag har spelat hockey hela livet och Avesta känns bra, säger Maximiliam Jalstrand.
Thord Mattsson konstaterar att många duktiga landslagsspelare har fostrats i Avesta. Nicklas Lidström är förstås en stor förebild för många och han är också en av få svenska spelare som blivit invald i NHL Hall of Fame.
– Sen har vi Alexander Lundqvist som spelar för Leksand liksom Nils Åman och så landslagsspelaren Maja Nylén Persson som nu spelar för Brynäs IF i Svenska damhockeyligan. Ingen av dem har gått på vårat hockeygymnasium men i bästa fall bidrar gymnasiet till att göda hockeyrabatterna i kommunen.

Thord Mattsson har varit lärare i 45 år, främst inom idrott och hälsa där han jobbat med samtliga årskurser.
– Ja, det har varit från lågstadiet upp till högskolan.
Nästa år fyller han pensionär och på frågan om han kommer att ta ett kliv tillbaka blir svaret:
– Det visar sig väl hur jag ska tackla det men än så länge brinner jag för det här, säger han.

Lokal ishockeyprofil
Avestas hockeygymnasium är rekommenderat av SIF som en lokal ishockeprofil (LIP) som i samverkan mellan skolan och en eller flera ishockeyföreningar svarar för verksamheten. Mål och riktlinjer för verksamheten har utarbetats av Svenska Ishockeyförbundets Utvecklingsavdelning och Hockeygymnasieutskottet.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS