Åsa Olsson är lärare på Karlfeldtgymnasiet som också är en diplomerad EPAS-skola, Europaparlamentets amassadörsskola. “Vi arbetar med demokratifrågor med fokus på internationellt samarbete i vår undervisning”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Karlfeldtgymnasiet vill öka kunskapen om EU och arrangerar en tipspromenad

AVESTA Söndag 9 maj var det Europadagen och det har Karlfeldtgymnasiet uppmärksammat tillsammans med sina elever. I år arrangeras en tipspromenad med frågor om EU och aktuella ämnen. – Alla kanske inte känner till att vi är en diplomerad EPAS-skola, Europaparlamentets ambassadörskola. Det handlar om att förmedla kunskap och inte om att ta ställning till om man är för eller emot EU, säger Åsa Olsson, lärare vid Karlfeldtgymnsiet i Avesta.

Åsa Olsson har jobbat som lärare i 14 år och de senaste sex åren på Karlfeldtgymnasiet.
– Det är en fantastisk arbetsplats. Här uppmuntrar man till olika projekt och det är jättebra, säger hon.
EPAS projekt startade 2016-2017 och Karlfeldtgymnasiet har varit med sedan starten. I första hand riktar sig projektet till samhällsvetenskapliga programmet och förutom Åsa Olsson som är lärare i engelska och psykologi, är Maria Vogel, lärare i samhällskunskap, engagerad i projektet.
– Vi arbetar med demokratifrågor med fokus på internationellt samarbete i vår undervisning och varje år uppmärksammar vi Europadagen tillsammans med våra elever, säger Åsa Olsson och fortsätter:
– Vi har haft olika aktiviteter på plats tidigare men nu försöker vi hitta andra sätt, och att vara utomhus är bra. Tipspromenaden sätter vi upp längs Älvpromenaden och alla är välkomna att delta. Tävlingen pågår den 8-14 maj och därefter utser vi en vinnare.
Förutom frågor om EU kommer aktuella ämnen som exempelvis Covid -19, konspirationsteorier och hotet mot demokratin att tas upp.
Annat som uppmärksammas är utvecklingen i Ungern och Polen med mera.

Åsa Olsson påpekar att det är viktigt med synpunkter där man både är för och emot EU och att det är okay att vara kritisk.
– Att identifiera svårigheter får oss att växa men man måste veta vad man tar ställning till. Vi är en del av EU och hoppas kunna få elever att själva ta ställning och förstå vad EU handlar om. Det är viktigt med samarbete över gränserna och att hindra konspirationsteorier och desinformation.
Åsa Olsson berättar att de har uppmärksammat det här på olika sätt, bland annat genom en informationstavla, InfoPoint, i skolans huvudentré.
– Här sätter eleverna upp information om vad EU är och hur man jobbar. Tidigare har vi också åkt ner till parlamentet en gång om året och det är viktigt att ta del av vad andra länder gör och hur de arbetar.

Hur är intresset?
– Elever är samhällsmedvetna idag och det skapar också oro, bland annat över klimatet. Men att vara delaktig gör också att man är aktiv och eleverna är engagerade.
Närmast är det Europadagen och tipspromenad som engagerar både elever och lärare.
– Tipspromenaden sätts upp efter Älvpromenaden, troligen med start från Dalahästen och sedan över bron mot kyrkan. Det blir 10-13 frågor som elever sätter ihop och frågorna kommer att finnas kvar till och med den 14 maj, säger Åsa Olsson.

Ambassadörsskola
EPAS står för Europaparlamentets ambassadörsskola och är ett initiativ från Europaparlamentet. Det riktar sig till lärare och elever på högstadium och gymnasium i Sverige. Syftet med EPAS är att öka kunskapen om europeisk parlamentarisk demokrati, Europaparlamentet och EU. Det finns idag EPAS skolor i alla EU:s 27 medlemsländer, totalt cirka 1 500 skolor.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS