Karl skapade tavla av ett ton potatis

Konstnären Karl H Kruse poserar framför sin häftiga potatistavla, som han skapat med hjälp av 10 000 spikar och ett ton potatis.
Foto: Pär Sönnert
SÖDRA DALARNA Årets upplaga av Skördefest i södra Dalarna inleddes med att en gigantisk potatistavla avtäcktes. Ett ton potatis har använts för att skapa tavlan.

Invigningen av 10-årsjubilerande Skördefest i södra Dalarna skedde på Roslunds potatis i Stora Skedvi redan på fredagen.
– Arrangemanget har vuxit och vi har även arrangemang på fredagen nu. Det beror bland annat på att det finns verksamheter som bara är i gång på vardagar, exempelvis Grådö mejeri, säger Olle Bengtsson som är en av grundarna till Skördefest i södra Dalarna.

Under den helgen vecka 36 visade matproducenter upp sig på 38 platser i Avesta, Hedemora och Säters kommun.
– Det är knappt 70 lokala aktörer som deltar och alla finns inom ett område som är fyra gånger två mil stort. Det produceras otroligt mycket lokal och bra mat i det här området, säger Olle Bengtsson.

Vid själva invigningen berättade Olle Bengtsson om arrangemanget innan Per-Åke Roslund hälsade besökarna välkomna.
– Det är perfekt att ha sådana här arrangemang för då blir det uppstädat här, sade han.
Anna-Karin Arkeberg från Arkhyttan sjöng Skedvis hembygdssång samt “Nu är det soligt och varmt på näset”.
– Jag bor i Nedernora, vilket är alldeles i närheten, så även sången är lokalproducerad kan man säga, säger hon.

Konstnären Karl H Kruse, från Säter, fick flera av besökarna att tappa hakan då de såg han mäktiga potatistavla.
– Jag har aldrig gjort något liknande förut. Jag fick frågan av Karin G. Hästö (kultursekreterare i Säters kommun) och tyckte att det lät roligt. Sedan började jag göra en digital skiss av motivet, berättar han.

Ett ton potatis i olika storlekar och färger, beroende på mognadsgrad, skapar ett häftigt motiv med en solnedgång över en åker.
– Vi började med att spika i 10 000 spikar från baksidan. Sedan har vi trätt på potatisar från andra sidan, i rätt ordning. Jag fick mycket hjälp av mina barn Tomas och Carola, annars hade jag aldrig hunnit klart i tid, säger Karl H Kruse.
Förutom potatisar använde han morötter och äpplen till tavlan.
– Morötterna bildar taket på huset och äpplena skapar ett äppelträd, som man kan plocka äpplen från. Det gör tavlan till en levande upplevelse, tycker Karl H Kruse.

 

Publicerad i Annonsbladet Hedemora/Säter samt Avesta/Norberg nr 38 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA Under sommaren har Dalakraft haft en kunskapstävling där sex vinnare fick skänka 10 000 kronor till en förening. En av dessa föreningar är friidrottsklubben IK Stål från Avesta kommun
Spel från morgon till kväll under två dagar - och första steget i riksomfattande Viaplay Padel Open i Avesta blev lyckad. – Många tuffa matcher i båda klasserna, berättar Richard Jansson.
AVESTA En man från Avesta kommun har dömts till fängelse för grov olovlig körning. Tingsrätten konstaterar att mannen återfallit i liknande brottslighet som han tidigare dömts för.