ANNONS

Karl H Kruse och Algot Brask (infälld) har prisats av kulturnämnden i Säters kommun. Karl har tilldelats kulturpriset 2021 och Algot har fått ungdomskulturstipendiet.
Foto: Pär Sönnert och Privat

Karl H Kruse och Algot Brask prisas av kulturnämnden: “Total överraskning”

SÄTER z Karl H Kruse får Säters kommuns kulturpris 2021. “Jag trodde inte att det var sant”, säger han. Dessutom har kulturnämnden beslutat att ge årets ungdomskulturstipendium till den duktige trummisen Algot Brask, från Solvarbo. “Stipendiet kan hjälpa mig i min utveckling som musiker”, säger han.

Kulturnämnden i Säters kommun har beslutat att ge årets kulturpris till konstnären Karl H Kruse.
– Jag är jättetacksam, det här kom som en total överraskning. Jag trodde inte att det var sant när Lennart Götesson (ordförande i kulturnämnden) ringde och berättade. Sedan ringde även Karin Hästö (kultursekreterare i Säters kommun) och ville ha en bild på mig och då började det sjunka in att det nog var sant. Det var lustigt, jag ringde till mina barn och berättade och så fick jag för mig att det kanske inte var sant. “Tänk om jag ljuger för dem nu”, säger Karl H Kruse med ett skratt.

Han kommer från början från Berlin och har bott i Säter sedan början av 1990-talet.
– Jag hade en ateljé i det gamla snickeriet ute på Skönviksområdet och fick i uppdrag att “kladda på väggarna”, bland annat i en av kulvertarna där jag har målat ett flygfoto över Skönviksområdet. Sedan fick jag möjligheten att smycka entrén till barnavdelningen på vårdcentralen. Efter det blev den avdelningen huvudentré, så det är därför det finns clowner vid entrén, förklarar Karl H Kruse.

Karl H Kruse framför sin potatistavla, som avtäcktes vid Skördefest i södra Dalarna 2020. Karl fick Säters kommuns kulturpris 2021. Foto: Pär Sönnert

Bland andra saker han har skapat finns Hedemoraryttaren, i den södra rondellen i Hedemora, och potatistavlorna till Skördefest i Södra Dalarna.
– I efterhand förstår jag knappt hur jag kunde tacka ja till de uppdragen. Med Hedemoraryttaren fick vi problem med att färgen inte höll, så vi fick tvätta av den och byta färg. Jag har handmålat hela ryttaren, på båda sidor. Samma sak med potatistavlorna, de handplockade mig till det uppdraget. Första året blev jag helt förstörd i ryggen, av att sätta upp 600 kilo potatis på en 15 kvadratmeter stor tavla. Sedan lärde jag mig hur jag skulle spara ryggen.

Vad ska du göra med prispengarna, 10 000 kronor?
– Det vet jag inte. Det finns alltid hål att stoppa pengarna i. Det här känns som ett erkännande. Att man har jobbat och gjort något bra, säger Karl H Kruse.

Algot Brask, ung trummis från Solvarbo, har fått Säters kommuns ungdomskulturstipendium 2021. Foto: Privat

Algot Brask, ung trummis från Solvarbo, har fått ungdomskulturstipendiet. Algot läser första året på Rytmus musikgymnasium i Borlänge och är även bland annat engagerad i Säterblåset.
– Jag är glad att jag blev utsedd och det känns kul att mitt trumspelande uppskattas, säger Algot.

Vad betyder stipendiet för dig?
– Det kan hjälpa mig i min utveckling som musiker med till exempel studiotid för att kunna spela in och släppa en skiva med bandet XION.

Vad ska du göra för prispengarna?
– Jag vill lägga pengar på en ny virveltrumma och ett Drum Camp.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar med musiken?
– Mina framtida planer är att spela mycket med bandet och att skapa musik tillsammans med bandmedlemmarna. Att få framföra våra låtar live på olika scener i landet är ett mål. Så småningom vill jag läsa på musikhögskola och längre fram skulle jag gärna vilja jobba som studiomusiker, säger Algot Brask.

Kulturpriset och ungdomskulturstipendiet är på 10 000 kronor vardera. Priset och stipendiet kommer att överlämnas på kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november.

Motiveringarna:
Säters kommuns kulturpris tilldelas Karl H Kruse. Motiveringen lyder: “För en verksamhet där konst skapats och inkluderats i miljöer som människor besöker eller vistas i, samt hans engagemang och närvaro i många människors vardag”.
Säters kommuns ungdomskulturstipendium tilldelas Algot Brask. Motiveringen lyder: “Han har talang, han har ambition och viljan att utveckla sitt trumspelande. Redan nu har han visat sin mångsidighet bakom trummorna och han har lämnat det enkla trumslagandet och gått vidare till att spela trummor med målet att bli professionell musiker”.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 47, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS