ANNONS

I slutet av oktober utnämndes Karina Rostankowska till Årets fotterapeut. “Det är mina härliga kunder som nominerat mig”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Karina Rostankowska värnar om fötter och kunder

AVESTA Mår fötterna bra så känns det också bra i kroppen. Det vet Karina Rostankowska som är medicinsk fotterapeut och driver Phoenix kliniken i Avesta. Hennes jobb är uppskattat och nyligen utsågs hon också till Årets fotterapeut av Svenska fotterapeuters riksförbund.

– Det är mina härliga kunder som nominerat mig och vi var över 200 fotvårdare som tävlade i Sverige, säger hon och ler.
Karina Rostankowska har rötterna i Polen och kom till Sverige för 15 år sedan. Förra året flyttade hon och familjen till Avesta och kom då närmast från Ljusdal.
– Min man fick jobb i Avesta och jag öppnade min klinik i augusti förra året. Här är vi tre företag under samma tak, säger Karina och tillägger:
– På lokalens övervåning finns fransstylisten och nagelterapeuten Vanessa och så Anna som utför estetiska injektionsbehandlingar. Vi har ett bra samarbete.
Själv är Karina Rostankowska hudterapeut och demensundersköterska i botten och har jobbat med medicinsk fotvård sedan 2019.
– Jag tar hand om alla fötter både friska och sjuka och jag jobbar också med fotinlägg. I mars nästa år är jag klar med en utbildning som ger mig möjlighet att utföra avancerad fotanalys och prova ut riktiga ortopediska fotinlägg.
Karina berättar att hon dokumenterar alla sina kunder och skriver journaler.
– Ibland måste jag skicka en kund vidare till en vårdcentral och journalerna är en trygghet för både kunden och för mig, säger hon och fortsätter:
– Jag har runt 1000 kunder registrerade och här kan kunden känna sig trygg. Jag tar det här på stort allvar och älskar mitt jobb.

Vad är det kunderna vill ha hjälp med?
– Vanligast är att man har ont i fötterna. Det kan vara nageltrång, fotsvamp eller fel fotställning som kan ge problem i höfter och rygg. Min yngsta kund var nio år och det är viktigt att åtgärda problemen annars kan det bli allvarligt med tiden.
Karina Rostankowska värnar också om de som mår dåligt av andra orsaker. Nu stödjer hon en kampanj som hjälper familjer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF.
– Jag bestämde mig tidigt för att stödja någon förening och nu är det Orka och funka. Det är jag och Jimmy Johansson, som har energimassage, och vi skänker tio procent av vår vinst till kampanjen som heter Stöd till dig.

Karina berättar att hon sökte kontakt med en massör via sociala medier och då klev Jimmy in med sin energimassage.
– Kampanjen startade 8 november och pågår året ut. Kanske andra företag kan köpa presentkort av oss för att stödja personer med NPF. Vi skänker tio procent av vår vinst till Orka och Funkas familjepott.
Karina har två barn, en dotter som är 24 år och en son som är 14 år, och sonen har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så hon vet vad det innebär.
– Han var bara två år när han fick sin diagnos och det har varit jättesvårt att få stöd och rätt hjälp. Därför vill jag fokusera på det här.
När pågående kampanj är över planerar Karina att stödja någon annan organisation eller förening.
– Nästa år får jag in en elev från yrkeshögskolan som gör sin praktik här och då blir priset lite lägre. Jag har bestämt att en del av det ska gå till en annan förening och det lutar åt handbollsföreningen.
Under nästa år kommer Karina Rostankowska att flytta sin klinik till en ny lokal och hon hoppas att kunna anställa en person med funktionsnedsättning som kan arbeta i butiken.
– Det skulle kännas jättebra och det är mitt mål, säger hon.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS