ANNONS

Karin Wells i Kloster har skrivit fem böcker om trollet Jorvi. Den tredje testar hon att finansiera med en ny metod: Kickstart.
Foto: Anna-Maria Nordström

Karin nyttjar nytänk i sagoboksutgivning

SÄTER När Karin Wells upptäckte sin förmåga att skriva för barn skrev hon fem böcker på en gång. Nu testar hon ett nytt sätt att finansiera utgivningen av den tredje: kickstart.

– Det är ett sätt där vare sig kunden eller jag riskerar förlora något, säger hon.

Karin Wells är civilekonom i grunden och har alltid haft ett stort intresse för naturen. För ett par år sedan reste hon till USA för att utbilda sig till skogs- och naturterapiguide och när hon kom hem började hon skriva.
– Det var egentligen min kompis som skulle skriva en bok, men hon sa att hon inte kunde skriva – bara måla, berättar Karin.
– Men då sa jag plötsligt: “Jag kan skriva”.

Löftet förvånade Karin själv men kort därefter, när hon låg i badkaret, dök det upp bilder i hjärnan som hon formulerade ord till.
– Jag såg barn som går ut i skogen och kunde då skriva med deras ögon. Det är på något sätt barnet i mig som skriver, säger hon.
På kort tid skrev hon en bokserie för barn i åldrarna 3-7 år om den levande skogen. Kompisen Ing-Marie Sönne illustrerade de fem böckerna.

Den första, Alvin och Alva upptäcker den magiska skogen, gavs ut förra hösten på eget förlag och sålde då i 500 exemplar. Bok nummer två, “Trollet Jorvi och vännerna på äventyr i skogen”, kom ut i februari.
– Den sålde bara i 200 exemplar och jag tror det har med coronan att göra då alla drog i handbromsen och införde köpstopp, säger Karin.
För att få ihop bara till själva produktionskostnaden borde boken ha sålt i cirka 280 exemplar. Och då tjänar inte författaren en krona.
– De här böckerna ska ut oavsett om jag tjänar något eller inte, men nu vill jag testa att kickstarta den tredje boken, “Trädfolket och den lila drömstenen”.

Kickstart är en form av crowdfunding eller gräsrotsfinansiering som det kallas på svenska. Det går ut på att kunderna förbokar en produkt – i det här fallet en bok – eller väljer att bara ge ett bidrag. Om tillräckligt många har förbokat en bok så trycks den. Och först då betalar man.
– Om inte målet nås så blir det ingen bok och då betalar kunden inte.
Karin tycker att finansieringsformen är bra både för henne och för kunderna, men säger att det inte räcker med att anmäla sig till en sajt som – i hennes fall – kickstarter.com.
– Det är ett hjälpmedel, men det krävs ändå en ruskig massa marknadsföring för att få folk att förstå att man har en viktig bok.
Möjligheten att förboka Karins bok pågår till den 12 november. I måndags hade 54 procent av målet uppfyllts.
– Det känns bra att ha kommit över hälften, säger hon.

Fakta Karin Wells
Ålder: 51 år.
Bor: I Kloster.
Familj: Fem barn, hund och katt.
Yrke: Författare, skogsbadsguide och ekonom.
Intressen: Umgås med barnen, träna och vara i skogen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS