ANNONS

Karin Perers, från Mörtarbo i Avesta kommun, har fått 2019 års Vänpris, som delas ut av Föreningen Kooperativa vänner.
Foto: Arkiv

Karin Perers prisas med Vänpris

AVESTA Föreningen Kooperativa vänner har delat ut 2019 års Vänpris till Karin Perers, ordförande i Mellanskog. Karin är från Mörtarbo i Avesta kommun.

Varje år delar Föreningen Kooperativa vänner delar ut ett Vänpris, “som går till någon som med nytänkande lyfter fram kooperativa idéer, utvecklar kooperativ verksamhet och förmedlar kunskap om kooperation”. Föreningen har beslutat att ge 2019 års Vänpris till Karin Perers.

I ett pressmeddelande om beslutet skriver föreningen följande: “Långsiktighet, hållbarhet och äkthet är nyckelord för kooperativa Mellanskogs ordförande Karin Perers. Förankrad på släktgården Mörtarbo i Avesta kommun – tolfte generationen – har hon många vitt skilda intressen. Bygdegårdsrörelsen, Svenska kyrkan, kommunpolitiken, konst med skötebarnet Avesta Art, litteratur med mera. Släktgården är också basen i engagemanget i skogsägarrörelsen och uppdraget som styrelseordförande i Mellanskog”.

– Äktheten i en näring som skogen passar bra med det gemensamma ägandet av föreningen och det finns något väldigt äkta i den kooperativa företagsformen. Skogen är en nyckelresurs, både för människors välbefinnande och för omställningen till ett hållbart samhälle. Skogen räcker till både naturvård, kulturvård och produktion. Träfibern ger en fantastisk potential att utveckla nya, fossilfria produkter, säger Karin Perers i pressmeddelandet.

– Karin Perers visar att det går att försvara, förvalta, förädla och förnya såväl skog som kooperation. Därför får Karin Perers Vänpriset 2019, säger Anders Engström, ordförande för Kooperativa Vänner.

Vänpriset är på 10 000 kronor. Tidigare mottagare av vänpriset är bland annat HSB Living Lab, STEG – Stockholms Estetiska Gymnasium och ABIS – Arbetskooperativet Solidaritet.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 40, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS