ANNONS

Efter nio dagars uppehåll har nyckelspelaren Robbin Sellin laddat batterierna inför stundande höstomgång. “Vi fick order om att inte röra på oss, utan bara vila”, säger han.
Foto: Ann-Louise Ebberstein

Kapten Sellin är rustad

BORLÄNGE. Lördag 28 juli vänder Superettan. Då återstår 15 omgångar med nagelbitande fotbollsåskådning för den grönvite supportern. IK Brages kapten, Robbin Sellin, är rustad.

Han sitter i skuggan på Norra E, läktaren som är Serik Fans territorium. Det är någon timme kvar till eftermiddagens träningspass som kommer att avverkas i en över 30-gradig värme på ett konstgräs som inte vattnas.
– Nej, det är visst något problem med bevattningssystemet, säger Robbin.

Det är inget som bekymrar honom. Han gillar läget. Något han alltid gjort.
– Jag har alltid bitit ihop och de motgångar jag haft har stärkt mig. Det gäller att ha huvudet på rätt plats, ha fokus och lyfta upp blicken, säger han bestämt.

En av de motgångar han nämner var 2014 när han spelade för GIF Sundsvall i Superettan. Efter sex matcher på våromgången skadades han i drabbningen mot Ängelholm.
– Skenbenet gick av och resten av säsongen var spolierad. Jag hade då ett år kvar på kontraktet, men insåg att Sundsvall egentligen inte ville ha mig kvar. Men jag stannade och året efter, då vi tagit klivet upp i Allsvenskan, spelade jag 28 av 30 matcher. Den sommaren fick jag förlängt med ett tvåårskontrakt.
Det var också det året som han blev prisad och hyllad av både företag och fans i träbaronernas stad.
– Jag fick lite revansch, säger han och ler.

Han tycker att han är privilegierad då han har fått spela fotboll på heltid sedan han var 15 år.
– Jag blev värvad från Norrtälje till Djurgårdens IF som 15-åring och flyttade hemifrån. Men det var ju inte långt hem till mamma i Norrtälje…
2009 kom han till IK Brage som då huserade i division 1. Året efter tog laget klivet upp i Superettan.

Den allsvenska debuten kom med GIF Sundsvall dit han värvades 2012. Sedan december 2017 är han alltså tillbaka i Borlänge och Brage.
– Borlänge är hemma för mig, säger Robbin.
Han lever tillsammans flickvännen Ida och för två år sedan berikades de med en liten My.
– Det är full fart hela tiden och det är skitkul. Ibland när jag kommer hem trött från en träning, möts jag av My som frågar; “Vill du ha en kaka pappa?”. Då blir det genast mycket lättare.

Han tycker att papparollen har bidragit till att han utvecklats och blivit en bättre fotbollsspelare.
– Jag har fått en annan inställning till livet och det har gett mig ett perspektiv till fotbollen.
Som spelare har han en hög lägstanivå. Han är energisk, snabbfotad och har en vänsterfot á la Beckham. Det visade han borta mot Landskrona då han fick på en riktig pärla.
– Fick en passning av Marcus (Astvald), såg en lucka i målvaktens högra hörn och slog till. Fick en bra träff, säger han lite ödmjukt.
Ett drömmål som borde nomineras till årets mål – helt obestridligt.

Säsongen inledde han på vänster yttermittfält. Det gick lite sisådär. Efter 4-5 matcher bytte han plats med Anton Lundin på högerkanten och sedan dess har spelet fungerat bättre.
– Jag har bra kemi med backen Simon Stenberg som ofta kommer i djupledslöpningar. Det gör att jag kan komma in i planen lite mer. Där trivs jag, förklarar han.

Halva säsongen avverkad och de av experter nederlagstippade Brage har överraskat stort. Just nu på en femte plats i tabellen, endast en poäng upp till en allsvensk kvalplats.
– Vi kommer definitivt att ställa till bekymmer för de andra lagen under hösten. Vi är väldigt svårslagna, lojala och jobbar för varandra. Det är vår styrka, konstaterar kapten Sellin.

Han jämför det Brage som är idag, med det som var när han kom till klubben första gången.
– Stommen är från Dalarna och det Brage står för genomsyrar hela föreningen. Vi är en bra grupp med duktiga ledare på alla fronter. Allt från Klebér (Saarenpää) till personal på kansliet. Det är rätt människor som styr skeppet och det smittar av sig på fotbollsplanen, säger han filosofiskt.

Avslutningsvis – vad är din dröm som fotbollsspelare?

– Att få ta klivet upp i Allsvenskan med Brage. Med det här laget.

Publicerad i Annonsbladet vecka 30 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS