ANNONS

Här jobbar Caroline Kohn med ett beställningsjobb av en katt. “Då använder jag färgpennor och pastell”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Känslosamt och naturnära i Caroline Kohns konst “Nu behöver jag en större lokal till min ateljé”

AVESTA Att hantera känslor som exempelvis sorg och kärlek kan ta sig många uttryck. Konstnären Caroline Kohn i Avesta uttrycker sig genom måleri som har, och tar, en stor plats i hennes liv. I ett litet rum på övervåningen i villan har hon sin ateljé och nu söker hon med ljus och lykta efter en lokal.

Ett exempel på det som Caroline Kohn kallar för känslokonst.
Caroline Kohn med kärleksspridaren Valentino, vanligen kallad Valle.
Elefanter på vandring och naturnära motiv.
– Jag behöver verkligen en större ateljé för att få plats med konstnärsmaterial, dukar och färdiga målningar, säger Caroline Kohn.
Hon välkomnar in i huset tillsammans med charmiga Valle som är en papillon på åtta månader. Här bor också maken Danny, även han konstnär, plus några undulater och två hamstrar. Huset är också fyllt av många minnen av sonen som gick bort för knappt ett år sedan.
– Han var åtta år och fick en hjärntumör, det gick väldigt fort. Det har varit, och är, oerhört tungt men konsten ger andrum och hjälper mig att fokusera här och nu. Valle bidrar också till att sprida glädje, säger Caroline och tillägger:
– Valle heter egentligen Valentino och är född på alla hjärtans dag och han är väldigt kärleksfull.
Trots flera jobbiga perioder i livet som ett utmattningssyndrom för fyra år sedan, diskbråck, hjärt- och magproblem med mera har Caroline fortsatt att måla.
– Jag har svårt att koncentrera mig några längre stunder men jag älskar att gå i skogen där jag också kan hämta inspiration

Caroline Kohn har målat sedan barnsben och hon har haft flera utställningar både i Avesta och i Stockholm.
– Jag har haft utställning i Erik Larsgården vid flera tillfällen och jag var med på konstrundan i Avesta. Det är en ynnest att få möta folk som vill se min konst.
Nu är Caroline Kohn nominerad till Kommunals kulturpris och hon är medlem i Svenska konstnärsförbundet och i Folkare konstförening.
– Jag målar även med en grupp kvinnor i Horndal. Det är skönt att träffa likasinnade och prata om färg och form.
Carolines målningar är främst akvareller och motiven hämtar hon både från naturen och från hjärtat.
– Jag målar även mer abstrakta bilder i akryl och olja, något jag kallar för känslokonst. Det jobbar jag mer med efter sonens bortgång och är ett sätt att bearbeta sorgen. Det är också en skön kontrast till referenskonst där man har ett motiv, säger hon och visar på två av känslobilderna.
Den ena har mer ljus och värme i bilden medan en annan är i lite dovare färger.

– Jag målar även på beställning och gör djurporträtt. Då använder jag mig av färgpennor och pastell.
Vi går in i hennes ateljé som fått plats i ett mindre rum på husets övervåning. På ett staffli pågår en målning av en katt och det är ett av Carolines beställningsjobb. Arbetsbordet är fyllt av penslar, färger och diverse tillbehör. På väggarna hänger flera finstämda målningar med motiv från natur- och djurliv och på golvet samlas travar av både färdiga och pågående målningar.
– Jag är verkligen behov av en lokal där jag kan ha min ateljé, så jag är tacksam för alla tips.
Caroline Kohn berättar att hon är lite av en rastlös själ och under åren har hon hunnit med en hel del. Hon har gått en trädgårdsutbildning, bott och jobbat i Italien i två år, pluggat turismutbildning och jobbat med service inom hotell- och restaurang.
– Mamma har alltid kallat mig sin lilla fjäril eftersom jag flyger från det ena till det andra, säger Caroline och ler.
Skapandet har också fått uttryck i annat än måleri och Caroline har stickat, virkat, gjutit i betong och gjort egna tvålar.
– Jag tycker om allt som rör färg, form och skapande, säger Caroline Kohn och tillägger:
– Drömmen är att någon gång få måla och jobba med konsten på heltid.
Valle har tröttnat på att vänta och signalerar att nu är det faktiskt dags för en promenad.
– Han är min livlina och ser till att jag kommer ut varje dag, säger Caroline Kohn och ler.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS