ANNONS

Jonas Nordin är ett av många bandyfans som gläds åt Falu BS vrålstarka vinter som ledde hela vägen tillbaka till elitserien. Nu peppar man inför nästa säsongs bandybonanza på Lugnets läktare. ”Matcher mot storlag som drar mycket publik är extra kul”, anför han.
Foto: Sonny Jonasson

Känslorna för Falu BS har gått i arv

FALUN. Falu BS är tillbaka i elitserien. På stadens gator snackas det gamla tider, nya tider – bandytider. Jonas Nordin är en av många som längtat.

– Jag tänkte att det nog var för tidigt för dem att gå upp redan den här säsongen, men gång på gång höjde man på ögonbrynen över hur bra de spelade, säger en glad Jonas Nordin.

Bandyintresset har färdats i rakt nedstigande led från gammelmorfar, vars hängivenhet till de blågulröda iskrigarna manifesterades via trogen närvaro på läktaren vid Kopparvallen, där Falu BS spelade sina matcher fram till 1975 och flytten till Lugnet.
– Han var viktig för mig och det var via honom jag upptäckte bandyn, berättar Jonas Nordin.

– I min barndom deltog jag i ett veckolångt bandyläger, och vid avslutningen fick man en bandyklubba signerad av A-lagsspelarna.
En av dessa spelare var vid den tiden den ryske storstjärnan Sergej Obuchov, som av många räknas som en av de främsta bandyspelarna någonsin.
– Han är en av dem man verkligen minns, och att få hans och de andra Falulirarnas autografer var stort, minns Jonas.
– Undrar var den klubban tagit vägen, den har tyvärr försvunnit någon gång genom åren.
Det kan jag känna en liten sorg över.

Desto mer glädjande är det faktum att Jonas alltjämt innehar en mp3-fil med Falu BS kampsång ” Vi är bandymasarna”. Tonerna som ljuder ur den lilla telefonhögtalaren kan till och med en karg eftermiddag på ett folktomt Lugnet leda tankarna till allsång och nätrassel.
– Den har överlevt många hårddiskbyten genom åren, så den vårdar jag ömt, säger Jonas Nordin om det kärt omhuldade musikstycket.

Den egna bandykarriären hade sitt epicentrum runt elva års ålder, och från att ha haft en ibland pendlande pejl på läget för Falu BS, har passionen för sporten på senare tid ånyo blossat upp och fått högre intensitet.
– Det är grymt kul att de gick upp, men ett tag trodde jag knappt att det skulle gå vägen, berättar han.
– Matcher mot storlag som drar mycket publik är extra kul, och jag både tror och hoppas verkligen att Falun kan hålla sig kvar nästa år och att det inte blir ett tillfälligt besök i elitserien, utvecklar Jonas Nordin.

Gravida hustrun Mimmi ser med mild skepsis på när Jonas broderar känslosam bandyväv och lägger ut ordet om kommande säsong.
Kommer Jonas att släpa med dig också upp på läktaren?
– Nej, hit får han nog åka själv. Jag vet knappt vad bandy är, skrattar hon.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 12 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS