ANNONS

Bonnie Olsson och Klas Wrange är ägare till de expressiva penseldrag som lagt grunden för utställningen “Bonnie & Klas” i Bergströms Gallerias glasgång. “En bra plats för en utställning, och vi fick ett väldigt bra pris av hyresvärden”, säger Klas. På samma platå står också den för barnfamiljer populära “isbjörnsorkestern” och spelar på begäran. “Vi kan låtarna utantill nu”, skrattar Bonnie Olsson.
Foto: Sonny Jonasson

Känsloladdad konst på hög höjd

FALUN Verklighetens “Bonnie and Clyde” hade läskiga meritförteckningar. Faluns “Bonnie och Klas” har ett oändligt trevligare uppsåt. De enda de stulit är Falubornas uppmärksamhet.

– Vi upptäckte ett delat måleriintresse via Fornby Folkhögskola, berättar Bonnie Olsson.
Sju dagar i rad, sju meter ovan gågatan, har de nu i dubbel bemärkelse närvarat den gemensamma utställningen “Bonnie & Klas” i Bergströms Gallerias förbindande glasportal.
Bonnie är 21 år gammal och konststudent. Klas är 68 och pensionerad arkitekt.
Två olika livsfaser, två olika liv – men en gemensam blodröd tråd i kreativ utlevelse.
– Den här utställningen är till viss del en reaktion på alla dunkla toner inom konsten, anför Klas Wrange.
– Vi har här valt att kombinera våra färgstarkaste metoder.

Väggarna i den omfångsrika glasgången – som tidigare inhyste ett café – uppvisar en rik flora av betagande motiv, där kulörernas framträdande position förmedlar både aggression, variation och konstgärning av otyglad dimension.
– Jag målar ofta utifrån väldigt starka känslor, och översätter de mörka känslorna i färg, förklarar Bonnie och berättar vidare att ett av hennes ofta uppmärksammade verk är titulerat “Kallsinnig”.
Dess rättframma purpur och en iögonfallande, blottad byst kontra stram modellhållning har ett feministiskt ramverk och talar den starka kvinnans språk.

Även Klas har emotionell klangbotten i sina penseldrag.
– Ibland kan både motiv och färgval bidra till att förstärka en redan positiv känsla i mig, berättar han.
– Inte sällan händer det också att man börjar måla med ett visst uppsåt, sedan experimenterar man vidare och märker att slutresultatet blev det helt motsatta än förväntat, skrattar han.
Bonnie Olsson har målat hela sitt liv. Klas Wrange i cirka 20 år, vilket intensifierats efter att arkitektyrkets bitvis hämmande bojor omvandlats till friare bruk av färg på duk.
Från lördag till lördag har förbipasserande julshoppare och nyfikna flanörer kunnat vila ögonen på Bonnie Olssons “Kallsinnig”, Klas Wranges klimat- och katastrofreflekterande brandfackla “Sommar i skogen” och en generös uppsättning andra tavlor i färgernas vidsynta värld.

En av Bonnies främsta inspirationskällor hittas i mexikanska Frida Kahlo, medan Klas listar Rembrandt och Vermeer som stilsäkra husgudar. Bonnies tydliga motivpalett utmanar Klas nonfigurativa alster.
Både är de rörande överens om en sak.
– Det är själva hantverket som är det viktiga. Det går inte att ljuga när man målar, och i processen kommer man så oerhört nära sig själv.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 52 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS