ANNONS

Sune Garmo tar emot Karl Boos kulturpris 2020.
Foto: Linda Haglund

Känd kulturprofil fick ta emot kulturpris

Sune Garmo från Rättvik har erhållit Karl Boos kulturpris 2020. Prisutdelningen hölls på coronaavstånd i Stiftsgården i Rättvik.

Distriktsstyrelsens ordförande Jenny Drugge delade ut plakat, blommor och ett stipendium till den produktive författaren.
– Oj, var har ni hittat allt det här? Undrade den rörde pristagaren när Jenny berättade att en sökning i Kungliga bibliotekets register ger hela 136 träffar på Garmos publicerade alster.
Sune Garmo är född 1929 i Limerick i Irland av föräldrar ned ursprung i Gagnef. Han prästvigdes för Västerås stift år 1953 och har varit verksam i Dalarna sedan 1956.

Han förenar sitt engagemang för folkkyrkan med passion för kulturhistoria, hembygdsrörelse, folkbildning och politiskt arbete och har haft många förtroenderoller för Centerpartiet. Bland annat som ordförande för Rättviks kommuns kulturnämnd och i Västerås stifts stiftsfullmäktige.
Karl Boos kulturpris förvaltas och utdelas av Centerpartiet i Dalarna. Priset ska utdelas för värdefulla insatser inom konst, arkitektur, litteratur eller teater. Karl Boo (född 1918, död 1996) från By i Avesta var riksdagsledamot för Centerpartiet mellan åren 1961-1988, samt Kommunminister i regeringen 1979-1988.

Utdrag ur motiveringen.
“Sune Garmo gör en enastående kulturhistorisk gärning i och för Dalarna och Västerås stift. Med gedigen kunskap om folkkultur, bildkonst, arkitektur och teologi har han gått på upptäcktsfärd i kyrkorum, iakttagit, analyserat och författat ett 40-tal skrifter med kyrkohistoriska beskrivningar. Han har medverkat till 22 historiska böcker som ger nya perspektiv på allt från sockendräkter och kyrkstallar till kända – och tidigare okända – personers livsöden och verkan.”

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS