ANNONS

När Ulf Berggren kom ner till idrottsplatsen var stora delar av B-planen uppgrävd. “Vi känner oss överkörda av kommunen”, säger han.
Foto: Ann-Louise Ebberstein

Kan vara slutet för Ornäs BK

ORNÄS. – Det här kan vara slutet för Ornäs BK. Det säger klubbens trotjänare, Ulf Berggren, uppgivet. Anledningen är att klubben måste flytta från Ornäs idrottsplats.

Intill Ornäs båthamn vid Ösjön ligger den lilla idrottsplatsen idylliskt. Här har det spelats flick- och damfotboll sedan klubben bildades 1982. Några år på den allra högsta nivån, damallsvenskan.

Med från starten har Ulf Berggren, 77 år, varit. Han är en eldsjäl, en av de få som finns kvar, som tillsammans med sin fru Laila ägnat stor del av fritiden för att flickor ska få spela fotboll. Dagligen har Ulf gått ner till idrottsplatsen för att klippa gräs, städa omklädningsrum och annat som behövts.

När han häromveckan kom ner till planen för att som vanligt att fixa lite fick han en mindre chock. B-planen var omgiven av byggstaket, stora delar av ytan var uppgrävd och jordhögarna var höga. På plats fanns två arkeologer utsända av Dalarnas museum och en grävmaskinist som väntade på att få gräva ytterligare schakt i fotbollsplanen.
– Vi genomför en arkeologisk förundersökning då det troligen har legat en kopparhytta på platsen, berättar arkeologen Jimmy Karlqvist.

Beslutet kommer från Länsstyrelsen Dalarna och bakgrunden till att utgrävningen sker just nu är kommunens långt gångna planer på byggnation då ett 90-tal lägenheter planeras på idrottsplatsen. I länsstyrelsens beslut står “att undersökningen ska genomföras under våren 2018, när det är snöfritt och tjälen har gått ur marken”.

– Vi är besvikna på kommunen som inte informerat oss om detta, fortsätter Ulf Berggren.
Han säger att klubben varit på ett informationsmöte i julveckan, men att det inte framgick när grävningarna skulle starta och att mötet lämnade många frågetecken efter sig.

Det håller inte Annika Heggem, mark- och exploateringsingenjör på plan- och markkontoret, med om:
– Jag hade kontakt med klubbens ordförande i början av året via telefon och även via e-mail i början av maj. Det är jättesynd att den interna kommunikationen inte fungerat, säger hon.
När detta påtalas för Ulf Berggren svarar han:
– Han slutade hos oss i januari.

Ornäs BK har tre lag igång i seriespel. Flickor 15 och 17 samt ett A-lag som spelar i division II. Totalt är det ett 60-tal tjejer som samlas flera dagar i veckan för träning och matcher.
Den yta som nu är uppgrävd används främst för träning av målvakter och för individuell träning. Den ytan kommer inte att återställas när arkeologerna gjort sitt.
– Kommunen kommer inte att bekosta en återställning av ytan då vi beräknar att detaljplan och bygglov ska vara bestämt inom ett år, säger Annika Heggem.

Bestämt är – och förankrat hos föreningen – att de får vara kvar på Ornäs IP fram till och med sista augusti. Chansen finns dock att det kan bli en förlängning när säsongen är över i mitten av oktober.

Sedan tar damfotbollsklubbens 36-åriga historia slut. Alla fall i Ornäs.
– Det här kan innebära slutet för klubben, tror Ulf Berggren och tillägger:
– Jag tänker på ungdomarna, på flickorna, och vad det kan innebära för dem, säger han och ser ut över sin kära idrottsplats.

Läs mer:
Föreslås flytta till Torsångs IP
Arkeologiska utgrävningar pågår

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 24 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS