”Kan vara fascinerande att se vad som kommer fram”

FALUN. Just nu pågår utställningen ”Bara känslor” på Galleri Ljusgården i Kulturhuset tio14, Falun. Det är Lena Sundstedt som ställer ut målningar i akryl. På många av alstren sitter små röda märken, vilket visar att de är sålda. – Ja, det blev redan på vernissagen, säger hon och ler. Första gången jag sålde en tavla tyckte jag det var lite svårt, men nu känns det så roligt att mina målningar kommer att hänga i någon annans hem.

Lena Sundstedt målar det hon känner just för stunden och försöker inte tänka prestation.
– Det har varit viktigt att inte bestämma i förväg hur det ska bli, så det kan vara så fascinerande att se vad som kommer fram, berättar hon.
Lena har fått höra hur andra tolkat hennes bilder och det kan skilja sig från hennes egna tankar, men det finns inga rätt eller fel, menar hon. Hennes önskan är att bilderna ska beröra på något sätt.
Intresset för skapande började under skoltiden i Orsa.
– Vi var en ungdomsgrupp som gick för konstnären Vaino Ranung på Sinnenas hus. Vi fick prova på olika tekniker som teckning, målning, textiltryck och att jobba med lera med mera. Hon lärde oss teknikerna men sen fick vi skapa fritt. Det var så avslappnande och roligt, minns Lena.

Lena Sundstedt målar vad hon känner för stunden.

För cirka tio år sedan tog hon upp målandet igen.
– Det var under en period när det var jobbigt både privat och på jobbet, jag blev sjukskriven också.
Tidigare hade Lena satsat på skidåkning och tävlade framgångsrikt i långdistanslopp.
När hon nått sina mål och vunnit Svenska långloppscupen och Engelbrektsloppet kände hon sig nöjd med den riktigt hårda satsningen.
Skidåkningen och även löpning är fortfarande en viktig del i hennes liv och får henne att må bra, men för tio år sedan behövde hon något annat för att rensa huvudet, något som inte var så fysisk. Det var så hon kom in på målandet.

Boken ”Djävulen på axeln” handlar om Lena Sundstedts kamp mot anorexi.

På utställningen i Falun finns även hennes bok ”Djävulen på axeln” från 2014. Den är skriven i skönlitterär form, men egentligen handlar den om Lena och hennes kamp mot anorexi och prestationsångest som ofta är inbyggt i sjukdomen.
– Jag ville skriva en bok för att dela med mig av de kunskaper jag fått om sjukdomen. Jag begärde ut mina sjukhusjournaler från tiden då jag mådde dåligt och storgrät när jag läste dem. Jag hade ju varit så liten, rädd och ensam. Mina dagböcker var också till hjälp när jag skrev boken, berättar hon.
Det var sista terminen på gymnasiet som Lena insjuknade i anorexi första gången. Men hon tillfrisknade och började med att göra värnplikten, hennes ambition var att göra karriär som yrkesofficer.

Färgstarka målningar i akryl.

Ett återfall i anorexi samt en djup depression gjorde att Lena inte kunde slutföra utbildningen hon hade påbörjat. Men väl hemma fick hon hjälp att tillfriskna igen på en klinik, specialiserad på ätstörningar, i Mora.
Efter att ha provat några utbildningar som inte gav något blev det till slut sjukgymnastutbildning i Uppsala. Sista terminen läste hon Arbete och hälsa och den vägen ledde sedan till att hon arbetar som arbetsmiljöinspektör i dag.
Utställningen ”Bara känslor” pågår till och med den 4 november.

Boken ”Djävulen på axeln”.

Lena Sundstedt
Ålder: 44 år.
Bo: Danholn, Sundborn.
Familj: Gift och har två egna barn samt två bonusbarn.
Yrke: Arbetar som arbetsmiljö-inspektör på Arbetsmiljöverket.

Maria Karlsson

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS