ANNONS

Elisabet Nykvist och Åsa Wiking från kvinnokliniken har tillsammans med Björn Olars från Digitaliseringsavdelningen blivit nominerade till Vitalismässans stipendie för e-hälsoinnovationer inom välfärden.
Foto: Region Dalarna

Kan få prestigefullt e-hälsopris

DALARNA. Kvinnokliniken har blivit nominerad till Vitalismässans stipendie för e-hälsoinnovationer inom välfärden: – Vi ser gravidstödet som en stor möjlighet till ökad tillgänglighet och en mer personlig vård under graviditeten, säger Åsa Wiking, samordningsbarnmorska på kvinnokliniken.

Det digitala gravidstödet har tagits fram för att följa den gravida från inskrivning hos barnmorska till eftervårdsbesök efter förlossning.
I Dalarna har över 700 gravida tagit del av det digitala stödet. Gravidstödet erbjuds via 1177 Vårdguidens e-tjänster i samband med första kontakt med barnmorska, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Där varvas information med frågor och möjlighet att själv ställa frågor till sin barnmorska. Det finns även innehåll för eventuell partner eller anhörig att ta del av.
– Den gravida får möjlighet att berätta om sig själv, sina frågor och ge uttryck för eventuella farhågor tidigt redan innan första besöket på plats. Det här gör att barnmorskan kan lära känna den gravida redan innan och anpassa insatserna efter varje persons behov, säger Elisabet Nykvist, samordningsbarnmorska.
Gravidstödet har utvecklats och förbättrats under tid. Barnmorskor och de som använt stödet har fått föreslå förbättringar som sedan införts, men också andra inom sjukvården har hjälpt till.
– Gravidstödet har även hjälpt samarbetet mellan olika specialister. Både dietister och fysioterapeuter har hjälpt till att forma de senaste förbättringarna, där särskilt eftervården fått extra fokus. Stödet har inte bara hjälpt gravida – utan även bidragit till goda samarbeten kollegor emellan, säger Björn Olars, designer för det digitala stödet.

Vitalismässan är norra Europas största konferens för digitalisering inom välfärden. Vitalismässans stipendie riktar sig till verksamma inom regioner och kommuner som tagit fram digitala innovationer.
Vinnare av Vitalismässans pris annonseras ut fjärde maj och övriga nominerade är Region Kalmar län och Karlstad kommun.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS