ANNONS

Thomas Lövkvist är backansvarig vid tämligen centralt belägna Källviksbacken i Falun. “Våra styrkor är främst att vi är snösäkra, att backen ligger centralt och att vi har så bred verksamhet”, berättar han.
Foto: Sonny Jonasson

Källviksbacken tar höjd inför säsongen

FALUN En snöpark med internationellt renommé. Familjebacke, skicrossbana, Branten. Alpin historik av klass. Ständiga framsteg i snöfrontad samtid.

Se, det snöar. Det tycker Källviksbacken är hurra.
Dess hårt arbetande alpinregissörer likaså. Två dagar innan dopparedagen drog man i gång vinterns vitskrudade, vidlyftiga äventyr vid den centralt belägna anläggningen.
– Vi har haft full fart här hela jullovet och den rådande väderleken får gärna hålla i sig ett tag till, det ger oss goda förutsättningar att hålla backen i bästa form, säger backansvarige Thomas Lövkvist.

Under skid-VM 1954 bevittnades på denna plats backhoppningen av svindlande 60 000 åskådare. Sedan hoppbacken i början av 70-talet revs utgör dess underbacke ett av totalt två liftstråk för utförsåkare på väg mot toppen.

Sett till återväxten i sammanhanget har Thomas Lövkvist goda vitsord att återge.
– Intresset för ett arrangemang som Alpint breddläger var rekordstort med hela 140 peppade ungdomar härifrån, upplyser han.

Engagemang och viljan att hugga i lite extra genomsyrar verksamheten. Från liftpersonal till pistmaskinsförare som viger kvällarna till backens väl och ve och vidare till klubbrörelsen som nu har status att arrangera tävlingar knutna till Internationella Skidförbundet (FIS).
– Backen ägs av kommunen och drivs av IFK Falun Alpin, förklarar Thomas Lövkvist.
– Åkarna i backen är verkligen ett tvärsnitt av alla med alpint intresse. Barn, ungdomar, vuxna och äldre med motion, träning eller tävlingsåkning som syfte, utvecklar han.

Det synnerligen imposanta snöberget utgör också hem för Falu Snowpark, välrenommérad plats för både amatör och proffs inom snowboard- och skidåkning där fria tyglar och akrobatik är inslag på agendan.
– Den är väldigt uppskattad och har bra rykte bland framstående åkare. Det händer en hel del här ute, det görs framsteg varje säsong, säger Thomas Lövkvist.

Och minns:
– Nu har vi plats för 120 personer i värmestugan. Det känns inte som så länge sedan den var av samma storlek som toalettskjulet, skrattar han.
Kombinationen av såväl yrkeskunnande som ideella krafter toppas av allt annat än snömos.
– Våra styrkor är främst att vi är snösäkra, att backen ligger centralt och att vi har så bred verksamhet.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 03 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS