ANNONS

Kallbadhuset vid Hönsan i Hedemora ska rivas. I stället ska det anläggas ett soldäck på platsen. Hopptornet, som syns till höger i bild, blir dock kvar vid badplatsen.
Foto: Pär Sönnert

Kallbadhuset vid Hönsan ska rivas

HEDEMORA Det gamla kallbadhuset vid Hönsan är snart ett minne blott. Kommunstyrelsens strategiutskott har beslutat att byggnaden ska rivas. I stället ska ett soldäck byggas på platsen.

Kristofer Abrahamsson är projektledare på samhällsenheten inom miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen som lade fram fyra olika förslag till politikerna i utskottet.
– De valde att gå på alternativet där badhuset rivs och att det byggs ett soldäck på de befintliga pelarna, säger han.

Går byggnaden inte att rädda?
– Det går att rusta upp kallbadhuset men det har blivit något av ett tillhåll för folk de senaste åren och i dagsläget är det låst. Byggnaden är i dåligt skick och det är risk att man trampar igenom om man vistas där inne, säger Kristofer Abrahamsson.

Framöver ska tjänstemännen presentera olika förslag på hur tillgängligheten på platsen kan förbättras.
– Det handlar om att anpassa platsen för personer med funktionsvariationer. Vi har planer på att tillgänglighetsanpassa andra badplatser i Hedemora kommun och även förbättra tillgängligheten här, säger Kristofer Abrahamsson.

Reaktionerna har varit många efter att planerna att riva kallbadhuset blivit kända.
– Många har sagt “Hur kan man riva en byggnad med ett sådant kulturvärde?” men själva byggnaden uppfördes faktiskt så sent som på 1980-talet. Det gamla kallbadhuset revs då och så byggde man en ny byggnad, med modern byggnadsteknik, säger Kristofer Abrahamsson.

Lillemor Gunnarsson (C) är ordförande i strategiutskottet.
– Det här förslaget innebär att vi får ett soldäck, en utökad badstrand och mer öppenhet vid badet som ökar tryggheten. Och hopptornet blir ju kvar. Dessutom är det viktigt att det tillgänglighetsanpassas för personer med funktionsvariationer, säger hon.

Arbetet med att riva kallbadhuset och bygga om på platsen väntas inledas efter badsäsongen och förhoppningen är att det ska vara klart till nästa sommar.
– Det blir även brottsförebyggande att riva badhuset där det har varit mycket stök. Personer som inte har skött sig har hållit till där och det har gjort att andra inte vågar gå dit, säger Lillemor Gunnarsson.

Hon har förståelse för att många Hedemorabor reagerar över att kallbadhuset försvinner.
– Jag förstår att folk har åsikter om detta men de senaste åren har badhuset inte använts som det är tänkt. Tidigare var det en plats för sociala möten och simtävlingar och simskola i bassängerna som fanns tidigare. Från början stod badhuset på andra sidan sjön, nedanför Gammelgården, och det finns många Hedemorabor som har fina minnen från 1950-talet. Nu väljer vi att öka tillgängligheten och tryggheten vid Hönsan, men minnena finns ju kvar, säger Lillemor Gunnarsson.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 21, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS