ANNONS

Förvaltningschef vård och omsorgsförvaltningen Margareta Karlsson, vård- och omsorgsnämndens ordförande Åsa Bergkvist, kostchef Fredrik Olsson och Håkan Eriksson som representerade Betesdjursverksamheten i kommunen, lät sig väl smakas av Lingongårdens kök och restaurangs mat.
Foto: Veronica Rigtorp

Kalasmeny med egen biff

LUDVIKA. Utvalda politiker och tjänstemän var inbjudna till Lingongården för att fira Måltidens dag och bland annat kalasa på kött från kommunens djur.

Lingongårdens kök och restaurang bjöd under Måltidens dag på heldags meny, där ett brett kunnande visades upp genom bland annat flera sorters inläggningar, som syltade paradisäpplen, äppelmos och picklad rödlök.

Dagen bestod av frukost, lunch och kvällsvikning. Här användes i möjligaste mån lokala råvaror. Kronan på verket var biff från kommunens egna kor.
– Vi har slaktat åtta stutar och en tjur, berättade Håkan Eriksson, som representerade Betesdjursverksamheten i kommunen.

Idag får 15 av kommunens kök hantera animaliskt kött. Nästa år är det minst 25 kök och 2020 alla kök.
– Så är planen, men nu blir det ju nytt politiskt styre, så vi får väl se, säger Fredrik Olsson, kostchef Ludvika kommun.

Målet är att ha 100 procent eget nötkött. Men dit är det en bit, för hanteringskedjan måste också byggas upp, med kylrum med mera.
Köttet slaktas i Söderbärke och köttet kom även andra delar av kommunens verksamhet till godo.
– Köttkvalitén är ju inte jämförbar. Det här är djur som haft det lugnt. Det finns inte en muskelknuta någonstans, framhåller Fredrik Olsson.

De äldre är nöjda med maten och Fredrik Olsson får också mycket positiva reaktioner från föräldrar med den pedagogiska insatsen som görs för Ludvikas unga medborgare som bland annat får besöka beteskorna.

Fredrik berättar också att man satsar på att ta tillvara all mat på djuret, genom bland annat att göra egen fond, ta tillvara inälvsdelarna som blir leverpastej och pölsa.
– Får man in det redan nu i förskolan, och de har där börjat äta hemlagar, är det större chans att de vill fortsätta äta det. Så man kommer bort från slit och släng.

Någon som uppskattade den nya mathanteringen mycket var en av de utvalda politikerna Åsa Bergqvist som plockade för sig från bordet med olika inläggningar.
– Jag har varit i den här matsalen förut när det kom transporter med kyld mat från Stockholm. Jag betvivlar inte att den var lika näringsnytting, men jag tror det här blir en kvalitetshöjning, då de boende kan känna matdoften tidigt och kanske letar sig ner i matsalen lite tidigare och det bidrar då också till mer samvaro, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Åsa Bergkvist.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 44 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS