ANNONS

Den 22 december framförs konserten Julens sånger i Stora Tuna kyrka. Från vänster Ann-Gerd Jansson, Anita Sundmark och Anna Andersson.
Foto: Veronica Rigtorp

Julsånger med låga

BORLÄNGE. Julens sånger med lågan från Betlehem den 22 december med Stora Tuna kammarkör, bjuder i år på flera solister.

Opera hovsångerskan Hillevi Martinpelto är född i Älvdalen, men uppvuxen i Hedemora. Hon är utbildade vid Kungliga musikhögskolan och Operahögskolan.
Dalasinfoniettans förste konsertmästare Anders Jakobsson medverkar på violin. Borlänges Lotta Grane spelar flöjt. Solisterna kommer även att framföra stycken tillsammans med Stora Tuna kammarkör.
– Det är tionde året jag har hand om det här, och vi har haft olika solister varje år, berättar Stora Tuna kyrkas organist Anita Sundmark, som både dirigerar Stora Tuna kammarkör och håller i hela konserten inklusive egen medverkan vid piano.
– När Anita dirigerar, spelar jag piano/orgel, förklarar Anna Andersson, vanligtvis organist vid Hagakyrkan.
Med musiken och sångerna lyfts julens sånger. Men även Fredslågan har sin tydliga plats i programmet.
– Sedan 2008 har Betlehemslågan var med vid konserten, berättar prästen Ann-Gerd Jansson som även medverkar i kören.
Fredslågan tänds i födelsegrottan i Bethlehem, där ljuset alltid är tänt, som en brygga mellan Jesu födelse och fram till idag. Lågan sprids sedan från människa till människa.
Sedan 1997 har Lågan kommit till Sverige, och sedan 2008 har det spridit sig över landet.
Det är gillescouterna som ansvarar för att lågan kommer till Stora Tuna kyrka. Vid fjärde advent när konserten genomförs bärs lågan in i kyrkan av barnen som ställer den på altaret.
Därefter placeras Lågan vid ljusbäraren för att vilken församlingsmedlem som helst ska kan tända sin egen medhavda lykta med fredslågan och ta med sig den hem.
Alla ljus i hela kyrkan från Julafton fram till trettondagen tänds från lågan.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Borlänge/Gagned v51

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS