ANNONS

Josefine Tibäck öppnar dörren till sitt hem under julen och bjuder in ensamma på julmat och mycket mys. “Men då måste jag få förslag så att jag kan bjuda in de här personerna”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Josefine vill öppna dörren för ensamma i jul

AVESTA Många tvingas att fira jul i sin ensamhet och det vill Josefine Tibäck ändra på. I ett inlägg på Facebook vill hon ha förslag på ensamma personer hon kan bjuda in och utlovar en julafton med mat, mys och julgodis.

– Jag vill bjuda in till julbord vid 13-tiden och sedan fortsätter vi att umgås med allt som hör julen till, säger hon.
Josefine Tibäck har precis kommit hem och parkerar bilen utanför villan i Skogsbo och möter mig med ett stort leende.
– Jag har varit i vårt fritidshus i By. Där är vi mest sommartid men det är så mysigt så jag har bott där under helgen.
Hon visar in i den stora villan där hon bor tillsammans med man och periodvis med hans tre barn från ett tidigare förhållande.
Josefine har också barn, en dotter på sex år men hon finns inte hemma i Skogsbo.
– Eda bor i Turkiet och jag ligger i en vårdnadstvist och det är en stor sorg att tvingas fira jul utan henne. Allt som hör julen till blir jättejobbigt och att inte få vara med sitt barn är ren tortyr. Julen kan vara hemsk och jobbig för många, säger hon och fortsätter:
– Min man måste åka till sin förra familj för att kunna träffa barnen i jul och det tycker jag är jättebra. Men det kan vara klokt att göra något för sig själv och därför vill jag öppna min dörr under julafton. Nu fokuserar jag på den här julfesten, det är ett projekt som får mig att tänka på annat än tråkigheter samtidigt som det kan bli en glädje för både mig och andra.

Hur har du tänkt att bjuda in?
– I mitt inlägg på Facebook bad jag om att nominera via pm till mig, antingen sig själv eller om man känner någon. Jag vill få namn och adress så att jag kan skicka en inbjudan och jag vill också kunna planera med mat och julklappar. Nu är det många som inte använder sociala medier men de som gör det kanske kan tipsa mig.
Josefine berättar att nästan 500 har gillat hennes inlägg och hon har fått många positiva kommentarer.
– Men hittills har jag bara fått en bokning och jag behöver fler om det ska bli en julfest. Nu kanske någon läser det här och känner att de vill komma och då är det bara att höra av sig. De som kommer hit kanske kan hitta nya vänner eller till och med en partner.

Hur många har du tänkt att bjuda in?
– Jag har fall tänkt att bjuda in runt tio personer, men då måste jag få förslag. Även barn är välkomna. Den som vill hjälpa till med att arrangera min julafton är också välkommen att höra av sig. Jag har redan två personer som kan ställa upp och sjunga och är det någon som vill vara tomte är det jättebra.
Josefine tänker själv stå för maten och köpa någon julklapp.
– Kvinnojouren har också hört av sig om julklappar och jag har kontakt med en restaurang angående maten.
Josefin vill inte att någon ska tvingas att sitta ensam under julen och hon tror att ibland måste man våga bjuda in sig själv.
– Det är bättre att fråga och många gånger tror jag att det blir ett positivt svar.
Josefine tycker om att göra saker för andra och hon skulle vilja fortsätta att arrangera sammankomster likt julfesten.
– I By har jag startat upp en verksamhet med hästar och drömmen är att kunna ta emot barn som mår dåligt. Psykisk ohälsa finns i alla åldrar och att få vara med hästar kan vara en väg till bättre mående.
Josefine har fyra egna hästar plus tre nya som hon är på väg att köpa in från Spanien och Portugal.
– Sen har jag några inhyrda hästar också, säger hon och fortsätter:
– En annan dröm är att starta en ridklubb i By med inriktning på integration. Jag är i behov av att få vara mamma men får inte riktigt vara det just nu. Men jag kan vara mentor.
Josefine bor i ett stort hus och på frågan om hon och mannen bor i hela huset blir svaret:
– Nej, vi har en extrafamilj med barn som bor i en av lägenheterna. De ingår också här.
Josefin Tibäcks viktigaste budskap inför julen är att våga fråga.
– Ingen ska tvingas att vara ensam och det finns ju kyrka och föreningar också där man kan engagera sig.
Förhoppningsvis kommer Josefine Tibäck att kunna genomföra sin julfest och vi återkommer för att höra hur det har gått.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS