ANNONS

– Att vara assisterande domare är väl bara att springa på linjen och vifta med flaggan, får jag ofta höra, säger Josefin Aronsson som är en av fyra kvinnliga domare i Sverige med Fifa-behörighet.
Foto: Rolf Sundblad

Josefin dömer fotboll på toppnivå

BORLÄNGE/HEDEMORA Josefin Aronsson från Borlänge är en av totalt fyra kvinnliga Fifa-domare i Sverige. En behörighet som ger henne rätt att döma fotboll i mästerskap som EM, VM och OS.

– Att bli Fifa-domare har varit mitt främsta mål ända sedan jag som tolvåring började döma fotbollsmatcher för sjumannalag för pojkar och flickor. Nu ser jag fram emot att bli uttagen som domare i ett mästerskap. EM, VM eller OS spelar ingen roll, att få åka på ett mästerskap vore stort, säger Josefin.
Ett aber i sammanhanget för fotbollstokiga Josefin är att hennes chanser att få döma ett mästerskap ökar betydligt om det går så dåligt för det svenska landslaget att de inte tar sig dig.

Josefin, som är 29 år, kommer från en fotbollsfamilj. Både pappa Mats och mamma Monicka spelade i IFK Hedemora. Själv började hon spela i klubben som sexåring. När Josefin gick ut nian hittade hon ett gymnasium i Södertälje och sedan dess har hon trivts bättre på linjen än på planen.
– Jag gick en kurs i Säter som gav mig rätt att döma pojk- och flicklag. Året därpå tog jag nästa steg och fick behörighet som assisterande domare för ungdomslag och även herrlag i Division 6.

Josefin hade just fyllt 14 år när hon första gången dömde en herrmatch med vuxna karlar.
– Kolla en tjej på linjen, hörde jag någon ropa. Men jag brydde mig inte. Gör man ett bra jobb blir man accepterad även om man är tjej.
En iskall förmiddag med åtta minusgrader möts vi på Domnarvsvallen. Dimman har lagt en hinna av frost över konstgräset.
– Brrr, om en månad börjar säsongen och då ska man stå här i shorts och frysa om benen, konstaterar Josefin bistert.

Nuvarande behörighet ger henne rätt att som assisterande domare döma på alla nivåer nationellt och internationellt inom damfotbollen samt Division 1 herrar i Sverige. Allsvenska debuten kom 2012 i en match mellan Örebro och Djurgården. I höstas var det premiärdags i herrarnas division 1.
– Att vara assisterande domare är väl bara att springa på linjen och vifta med flaggan, får jag ofta höra. Men som AD rapporterar jag allt jag ser till huvuddomaren på planen. Ser jag en straffsituation så skriker jag straff i headsetet och då blåser huvuddomaren för en straff, förklarar Josefin.

Säsongen omfattar minst tio månader, vilket betyder att Josefin dömer ett 50-tal matcher varje år. Förutom Fifa-matcherna som ger lite klirr i kassan är domaryrket inget man kan leva på, i alla fall om inte om man är kvinna. Josefin måste ofta ta ledigt från jobbet som säljare på Panduro i Borlänge för att kunna göra det hon brinner för.
– En helg i höstas dömde jag en match i Allsvenskan i Malmö på lördag och en till i Piteå på söndag. Åkte hem och jobbade på måndag och tog ett morgonflyg till Champions League i Italien på tisdag. Det blev tre nätter på hotell på Arlanda för att schemat skulle hålla, säger Josefin.

Hade hon varit man hade Fotbollsförbundet betalt hotellrummet men som kvinna får hon vackert betala ur egen ficka.
Glåpord från publiken, hot från supportrar och till och med misshandel från galna föräldrar har fått många fotbollsdomare att hoppa av under senare år. Trots att Josefin snart har dömt fotboll i 18 år har hon helt undgått sådana trakasserier.
– Det är lite lugnare kring damfotbollen och gör man ett bra jobb blir man som sagt respekterad. Peppar, peppar jag har aldrig råkat ut för något obehagligt som domare.

Att Josefin och hennes tre domarkollegor sköter sig på matcherna bevakas av de domarobservatörer som finns på arenorna under större matcher. Får hon bra betyg av dem ökar hennes chanser att nå drömmen att få döma ett fotbolls-VM.

Rolf Sundblad

Publicerad i Annonsbladet vecka 04 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS