ANNONS

Jonatan Andersson visar några av de bilder som kommer att finnas med när han ställer ut på Galleri Fridhem i Stjärnsund.
Foto: Mikael Eriksson

Jonatan har bytt fokus

STJÄRNSUND/BORLÄNGE. Jonatan Andersson har bytt fokus – och det på mer än ett sätt. Från att fotografin varit ett av hans levebröd är den numer på hobbynivå. Även motiven har förändrats.

Att bli utan jobb och samtidigt gå igenom en separation blev för mycket. Jonatan Andersson hamnade i en livskris.
– Jag var deprimerad och nere, säger han där han slagit sig ned i sin trädgård hemma i Borlänge. Lite avlägset går det att höra Dalälvens brus, ett ljud som har en lugnande inverkan.

Tanken med intervjun var att Jonatan skulle berätta lite om sitt fotograferade och den utställning med bilder som han har under juni månad på Galleri Fridhem i Stjärnsund. Men samtalet rör sig bort från fotografin och in på mer existentiella frågor.
Jonatan berättar om den livskris som fick honom att ta sig en funderare över livet – Vem var han? Vart skulle han?
– Jag hade tagit ut mig för mycket både fysiskt och psykiskt.

Till slut hade han bestämt sig för att söka hjälp hos sjukvården men han kom aldrig dit.
– Jag bestämde mig för att läka mig själv, säger han.
Han gav sig ut på en personlig resa där han kunde bearbeta sina känslor efter separationen men där han även fick kontakt med gamla känslor och mörka minnen.
– Jag grät 33 dagar i sträck.
– Vi måste våga släppa taget, säger han.

Processen ledde honom till att börja studera naturmedicin och efter två års studier hos Naturmedicinska Akademin i Göinge är han naturläkare och certifierad naturterapeut, ett värv som han kombinerar med arbetet som glasmästare.

På sidan om detta odlar Jonatan sitt intresse för fotografering även det numer är på hobbynivå. Och nu ska han även ställa ut sina bilder för första gången. Att det blev Galleri Fridhem i Stjärnsund som blev den plats där han har sin första utställning med bilder förklarar han med att han var där på retreat under vintern och såg att det fanns tavlor upphängda. Där och då såddes ett frö hos Jonatan om att ha en utställning. Han har också bestämt sig för att under 2018 så ska kreativitet få stå i fokus. Namnet på utställningen är
Grön kraft och namnet har en koppling till hans intresse för naturen och dess läkande energier.

Bilderna på utställningen är till övervägande del naturmotiv med både landskap och detaljbilder. Motiven är hämtade i Dalarna och även i hans tidigare hembygder runt Hjo och i Göingeskogarna.
– Jag har gått från actionbilder till att fånga ögonblicket, säger Jonatan.
Detta med actionbilder har en koppling till en tid med skateboardåkning och då Jonatan fotograferade och skrev åt skateboardtidningen Giftorm. Men detta är numer lagt åt sidan.

I stället hittar han sina motiv på promenader i naturen med kameran som följeslagare.
– Det naturpornografiska träsket, jag är fast i det, säger Jonatan och skrattar
För honom är det viktigt att en bild ska förmedla en känsla till betraktaren. Vid utställningen kommer han att komplettera sina bilder med poetiska texter och där även besökarna ska få en möjlighet att skriva ned vad de känner och tycker.

Utställningen med Jonatans bilder pågår från 3 juni till 5 juli.

Publicerad i Annonsbladet vecka 23 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS