ANNONS

I källaren till sitt hus i Ludvika har Jonas Wide inrett en byggstudio enbart för att bygga med lego. “För mig är det här ett medium att få utlopp för min kreativitet”, säger han.
Foto: Privat

Jonas tävlar med lego i tv

LUDVIKA. Civilingenjören Jonas Wide, 38 år, deltar i tv-programmet Lego Masters som börjar den 28 augusti på TV4. – Det var utmanande att bygga tillsammans med någon annan under tidspress – men väldigt roligt, säger han.

Jonas Wide kommer från Skellefteå och flyttade till Ludvika för att börja jobba som ingenjör på ABB 2010. Som barn var legobyggande ett av hans största intressen och helt släppte han det aldrig.
– Men det var när den nya Sagan om ringen-serien kom för cirka tio år sedan som intresset triggades igång på nytt, berättar han.

Sedan dess har han inrett en egen byggstudio för lego i källaren där han ägnat mycket tid åt legobyggande.
– För mig har legobitarna varit ett konstnärligt medium, mer skapande än ett nostalgiskt samlande som det är för en del. Det är en kul och avkopplande hobby, förklarar Jonas.

I sitt legorum har han bland annat byggt upp olika historiska miljöer som han fotograferat, vilket är en annan stor hobby, och det har gett en hel del internationell uppmärksamhet.
– Vi entusiaster ställer också ut byggen på olika ställen. Senaste gången var i Borlänge 2019.

Jonas har tillsammans med hustrun Magdalena tre barn i åldrarna 2-8 år, något som har gett lite mindre tid åt legobyggandet på slutet. Men barnen gillar också att bygga med de små bitarna.
– De har sitt eget lego och får gärna vara med mig och bygga också. Men tvååringen är inte riktigt välkommen än, säger Jonas och skrattar.

Den svenska versionen av tv-programmet Lego Masters sändes första gången i fjol. Då var Jonas tillfrågad att vara med men hade inte möjlighet. När årets säsong spelades in i våras passade det bättre.
Lördag 28 augusti klockan 20 sänds första avsnittet. Programkonceptet är att ge lag olika tävlingsuppgifter och att de som klarar uppgiften sämst successivt åker ur.
– Det var ett härligt gäng som var med. Vi blev mer kompisar än konkurrenter, berättar Jonas.
Hur känns det att få se sig själv på tv?
– Spännande men lite nervöst att se vad de klipper ihop av allt material och hur man framställs.
Hur det gick för civilingenjören från Ludvika? Ja, det får man slå på tv:n för att få veta. Själv tiger han som muren. Legomuren.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS