ANNONS

Med sina 20 år är Kommunlistans Joanna Gahnold yngst i kommunfullmäktige i Hedemora, de som väckte hennes engagemang var situationen inom hemtjänsten där personalen är stressade och inte hinner med att ta hand om brukarna.
Foto: Mikael Eriksson

Joanna yngst i kommunfullmäktige

STJÄRNSUND. Yngst i kommunfullmäktige är 20-åriga Joanna Gahnold. Äldres villkor, skolan och en rättvis fördelning av resurser är några av de frågor hon brinner för.

Det som tände 20-åriga Joanna Gahnolds politiska engagemang var när hon under slutet av gymnasietiden arbetade inom hemtjänsten.
– Jag såg bristerna, det var så stressigt, säger hon.
Joanna reagerade på att personalen inte hann med att ta hand om de äldre de besökte, att det i stort sett bara var in och göra det som måste göras och sedan i väg till nästa. Någon tid för att lyssna eller möta de äldre fanns inte.
– Man har inte prioriterat de äldre, säger hon.

Joanna lockades till Kommunlistan. Vid höstens val stod hon som tredje namn på deras lista till kommunfullmäktige i Hedemora.
Nu har hon tagit plats som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige. Dessutom är Joanna ledamot i bildningsnämnden och ersättare i kommunstyrelsen.
Att de skiljer 55 år mellan henne och åldermannen i kommunfullmäktige, Jonas Carlgren, ser hon inte som ett problem. I stället säger hon att de kompletterar varandra med olika erfarenheter. Hon konstaterar att hon blivit bra mottagen av samtliga ledamöter och fått mycket hjälp. Som det ser ut nu blir Joanna kvar i Hedemora och siktar på att fortsätta med politiken.

Att det blev bildningsnämnden är naturligt då hon har en egen färsk erfarenhet från skolan, en erfarenhet som hon hoppas kunna bidra med för att utveckla skolan.
Joanna värnar om tvålärarskapet på Vasaskolan.
– Det är viktigt, då hinner lärarna se eleverna.
Hon värnar också om småskolorna, att de ska få vara kvar. Nedläggningen av skolan i Stjärnsund har enligt henne påverkat bygden, och det på ett negativt sätt.
– Det flyttar inte hit några barnfamiljer längre.

När det gäller de äldre så säger Joanna att det måste finnas en möjlighet att bo kvar på landsbygden även när de inte längre kan eller orkar bo kvar i sina hus. Hon vill därför att det ska byggas äldreboende runt om i kommunen. Joanna säger att kommunen måste undersöka om det går att bygga om redan befintliga lokaler i stället för att bygga nytt.

Hon håller på att skriva sin första motion till kommunfullmäktige. Hon vill att det måste ställas högre krav på de som ska arbeta inom hemtjänsten men även att få ned antalet personal per brukare.
– Det måste till mer tester, bland annat att de kan svenska språket och de ska visa utdrag ur belastningsregistret.

Joanna efterlyser även att det ska vara en jämn fördelning av resurserna inom kommunen.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 04 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS