ANNONS

Matadoren Eme har byggt upp sin styrka under träningsturer uppför berget, nästgårds med familjen Hisveds gård i Medväga.
Foto: Thomaz Andersson

Joakims hästjobb kan ge en miljon

BORLÄNGE. Rörmokaren Joakim Hisved kan bli miljonär på lördag. Hans häst, Matadoren Eme, är en av tolv finalister i ett av treåringarnas största travlopp.

Ägarna till 1 583 travhästar födda 2016 valde att betala insats till årgångsloppen under samlingsnamnet E3. En av inbetalningarna gjordes från Medväga, strax utanför Borlänge.
I ett rött stall på familjen Hisveds familjegård sedan fyra generationer bor sedan 2017 Matadoren Eme. Eva Hisved sköter de vardagliga sysslorna och sonen Joakim sköter träningen.
Travhästar har sedan många år haft en central roll i familjen Hisved liv. Eva kvitterade ut den licens som krävs för att träna travhästar för drygt 20 år sedan och var redan då en erfaren hästhållare.

Fram till i år så var den egna uppfödningen, Dancetwholwayhome, den mest framgångsrike. En skada orsakad av en olycka har sedan några år tillbaka hindrat honom.
Arvtagaren var tänkt att även den bli en egen uppfödning undan stoet Thirb Jam.
– Då hon miste sitt föl bestämde jag mig för att köpa en häst på auktion, fastslår Joakim.
Han gillade Matadoren Emes starka möderne och hans exteriör, men allra mest hans lugn.
Joakim Hisved och Matadoren Eme har sedan dess varit ett radarpar. Ingen annan har kört honom i träning.

Lugn och stor försiktighet är ledord för träningen.
Matadoren Eme visade tidigt stor talang.
– Jag förstod att det var något extra när han kunde utmana Dancetwholwayhome i jobben. Fartmässigt var han redo att tävla som tvåring, men mentalt kändes han inte helt mogen, minns Joakim.

Träningen sköts huvudsakligen på berget, granne med familjegården.
– Jag kör honom varannan dag där och försöker också hinna med något träningspass inne på Romme, i bästa fall ett i veckan.
Tävlingsdebuten i februari blev lyckosam och inbringade 70 000 på kontot. Fortsättningen blev en aning dystrare.
– Han sprang av banan i Gävle och måste kvala två gånger för att fortsätta tävla. Det var ren orutin, han ville springa hem då stallbacken passerades.
Sedan dess så har utvecklingskurvan stadigt pekat uppåt. En seger, tre andraplatser och två tredjeplatser finns i hans programrad. I sin senaste start kvalificerade han sig för final i korta E3, 1 640 meter.

De elva utmanarna om segerchecken på en miljon kronor tränas med ett undantag av yrkesmän. Joakim Hisved driver eget rörmokeri och tränar sin häst efter jobbet.
– Utan en fantastisk fru som låter mig hålla på och mammas hjälp skulle det inte gå att vara travamatör, säger han.

Kan Matadoren Eme vinna?

– Vi är med i loppet och drömma kan man ju. Får vi en femhundring med så är jag nöjd, för oss är det en stor framgång att ha tagit oss ända hit.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 33 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS