ANNONS

Efter ett par tuffa år är Jesper Lindell redo att släppa albumet ”Twilights” den 4 februari. ”Låtarna har färgats mycket av hela isolationen, ensamheten och sjukdomen”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Jesper släpper skiva efter två tunga år

LUDVIKA. Det har varit två tunga år för Jesper Lindell som drabbats av sjukdom och blivit än mer isolerad på grund av corona. Men nu har han fått en ny njure, ska snart släppa en skiva och är helt på det klara med att det är musik han ska satsa på. – Livet är kort och i och med min sjukdom blev jag väldigt medveten om att det kan bli mycket kortare än vad man tänkt sig, så just nu vill jag bara göra de saker och spendera tid med de människor som gör mig lycklig.

Jesper Lindell bjuder på kaffe i köket i föräldrahemmet i Sörvik. Han berättar att det var här han som 13-åring tog de första ackorden på mamma Kickis gamla skolgitarr.
– Jag hade brutit benet när jag spelade fotboll och kunde varken spela det eller rida som jag också gjorde. Brorsan Anton som är tre år äldre lärde mig några ackord.
Det dröjde inte länge innan Jesper började skriva egna låtar och starta band med några kompisar. Efter studenten från rockgymnasiet i Örebro gick flyttlasset till Göteborg och jobb på posten.
– Det visade sig vara ett riktigt musikernäste. Jag och ett par jobbarkompisar startade ett band med inriktning mot americana, soul och country.

Utan att Jesper visste om det spelade en annan musikerkompis upp hans musik för ett skivbolag som efter några möten ville skriva skivkontrakt.
– Att få ett skivkontrakt var något jag drömt om sedan jag började spela.
Men glädjen grumlades av att bolaget vill ändra Jespers musikstil.
– Skivbolaget gillade min röst men inte musiken jag skrev, så jag blev ivägskickad för att försöka skriva med ett par producenter och låtskrivare som var mer vana att skriva kommersiella låtar.
– Men jag mådde mest dåligt av det och funderade på att sluta med musik helt och hållet, berättar han.
Men så småningom blev Jesper via skivbolaget ihopkopplad med Benkt Söderberg och Sten Booberg från Lolita Pop. Benkt är också pappa till systrarna Klara och Johanna i First Aid Kit. Det la grunden till ett nytt samarbete då Benkt producerade några av Jespers låtar och systrarna var med och körade.
Mötet ledde också till att Jesper vara med när First Aid Kit gjorde en hyllningskonsert till Leonard Cohen efter hans död.
– Jag gick från att spela på små rockklubbar till att stå på Dramatens stora scen med en hel tv-produktion. Det var skakigt – men kul, konstaterar han.

Men samarbetet med skivbolaget var allt annat än kul, så till slut bröt Jesper helt och släppte sitt debutalbum “Everyday Dreams” på egen hand.
Jesper har nu en egen studio i Brunnsvik strax utanför Ludvika, bara ett par kilometer bort från hemmet. Tillsammans med sina bandkompisar har han startat ett eget skivbolag, Brunnsvik Sounds. Han spelar nu med sin bror Anton, Jimmy Reimers från Morgårdshammar, Rasmus Fors från Sundsvall, Carl Lindvall från Göteborg och Simon Wilhelmsson från Torneå.
2020 hade killarna över hundra spelningar bokade, men de flesta fick ställas in. Dels på grund av corona, dels på grund av Jespers hälsa.
Han har sedan han var 17 år lidit av en njursjukdom som de senaste åren blivit allt värre. Till sist hade han bara tio procents njurfunktion kvar.
– Jag hade inte klarat mig utan stöttning av min familj. Jag orkade ingenting efter dialysen, inte ens laga mat, berättar han.
I somras fick Jesper en ny njure, donerad av hans pappa Anders. I dag mår han mycket bättre men är fortfarande märkt av sjukdomen och kommer att få äta mediciner som sätter ner hans immunförsvar resten av livet.
– Så det här har inte varit de roligaste åren i mitt liv.

Efter skivsläppet väntar en turné runt om i Skandinavien. Från vänster : Jimmy Reimers, Rasmus Fors, Carl Lindvall, Jesper Lindell, Anton Lindell, Simon Wilhelmsson. Foto: Emilia Bergmark Jiménez

Ett klart lysande ljus i mörkret har mötet med musikerkollegorna varit. Även om de bara träffats fyra gånger så har de ändå hunnit spela in nästan två skivor live i studion tillsammans.
– Det är ju något positivt som corona fört med sig. Annars hade vi nog inte fått tid att göra det.
Jesper har skrivit de flesta låtarna och säger att han hämtat mycket inspiration från The Band.
– Låtarna har färgats mycket av hela isolationen, ensamheten och sjukdomen, säger han.
Är det bara dystra låtar?
– Nej, inte bara. Musik fungerar också som terapi. Skriver man glatt så blir man också gladare.
Den första skivan, “Twilights”, släpps den 4 februari. Under våren väntar sedan en turné i Skandinavien.
Vad händer med dig som är i riskgrupp om pandemin tar fart igen?
– Man får vara extra försiktig bara. Jag orkar inte vara rädd hela tiden och det är ännu värre att bara sitta här och inte göra någonting.
Har ni någon spelning här i närheten?
– Den närmaste är på Broken Dreams i Borlänge den 19 mars, men det kan kanske bli någon i februari på Brunnsvik också.

Fakta/Jesper Lindell.
Ålder: 28 år.
Bor: I Ludvika.
Familj: Mamma Kicki, pappa Anders och storebror Anton.
Yrke: Musiker.
Intressen: Musik och islandshästridning som Jesper hoppas kunna ta upp när kroppen blivit starkare.
Musikaliska förebilder: The Band, Van Morrison och Bob Dylan.
Band: Anton Lindell, bas, Jimmy Reimers, fiol, trumpet och gitarr, Rasmus Fors, orgel och klaviatur, Carl Lindvall, piano, och Simon Wilhelmsson, trummor. Jesper själv sjunger och spelar gitarr.

Att rida islandshäst är något som sjukdomen hindrat Jesper från att göra en tid, men som han hoppas kunna börja med igen. Foto: Emilia Bergmark Jiménez
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS