ANNONS

Jerry Långdahl vill skapa en extraordinär fikaupplevelse med linbanekabiner på silons topp.
Foto: John Leander

Jerry skapar eventsilo – “Vill ha många grejer här”

Dala Gävle Lantmäns gamla silo vid järnvägsstationen i Hedemora har länge varit ett hem för duvor. Men nu ska Jerry Långdahl skapa mänskliga aktiviteter där.

En intrikat fråga ställs med glimten i ögat. Det har inte tagit lång stund för den att väckas. Utanför byggnaden som sitter ihop med silon står en flygplanstrappa, som ska placeras på våning två där den nya baren finns. Trappan ska därifrån leda upp till festsalen på våning tre.
Och apropå baren. Där står en likbil från Portugal, med kista och allt, och där intill annan skrotigare bil som är till för att fyllas med pantflaskor. Utöver detta är baren inredd med bardisk, bord och stolar, även om ett par stolar i själva verket är sittliftar som hänger från taket.

Så den intrikata frågan med glimten i ögat ställs därför till Jerry Långdahl:
Det är inte så att du har lite ADHD?
Jerry skrattar.
– Jo, jag har svårt att sitta still och är säkert begåvad med ett par extra bokstäver, men jag ser det bara som en fördel.
Men vad är det då Jerry Långdahl håller på med i den gamla silon vid järnvägsstation?
Förutom baren med tillhörande disco och festlokalen ovanpå, så indikerar alla gamla bilar som körts in att det ska bli ett bilmuseum här. Och Jerry vill också installera ett biorum och ett cigarrum i silon och kanske också ölbryggning.

Vi tar oss upp för betongsilons över 150 trappsteg till de översta rummen. Där pekar Jerry på ett en fönsterglugg med vidsträckt utsikt över Brunnsjön med omnejd.
– Där tänkte jag att det skulle vara en pissoar, så kan man få fin utsikt medan man står där.
Vi går in i nästa rum som utgör silons runda form inifrån. Här ska det bli en skybar är det tänkt, men eftersom Jerry är en veritabel skrothandlare så blir det en skybar med tillägg.

Vi går ut genom en dörr och står på silons tak. Där står några gamla linbanekabiner från Trollhättan fastspända mot väggen. Jerry inspekterar kabinerna och drar åt remmarna lite, så att kabinerna inte ska blåsa över kanten.
– Jag ska fixa så att de kan förankras här vid kanterna så att man ska kunna sitta inne i kabinerna och fika, säger Jerry.
Det där han sa om ”några extra bokstäver” känns fortsatt relevant.

Men hur har han tänkt att få ihop allt det här och göra vinst då? Ska Jerry Långdahl lyckas fräscha upp det här stället ordentligt och bli en storfräsare i eventbranschen?
Den visionen skakar Jerry på huvudet åt. Stora pengar är inte hans syfte med att inreda silon. Här ska det främst bli evenemang till självkostnadspris, med något undantag för att få det att gå runt.
– Planen är att också kunna hyra ut byggnaden till privata fester och evenemang. Och även till företag när de till exempel har utbildningsdagar.

Mycket av den något ruffiga känslan i fastigheten ska också få finnas kvar har Jerry bestämt.
– Graffitin på väggarna ska inte tas bort. Varje stad har ofta en del där det har varit gammal industri och klotter. Jag trivs med den stilen. Jag tycker om det rent estetiskt. Här vill jag skapa en levande miljö att traska runt i. Hit ska man kunna komma många gånger utan att ha sett allt. Alla brukar säga ”less is more”, men jag säger more is more. Jag vill ha många grejer här.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS