ANNONS

Den av Carl Larsson 1898 skapade “Kurragömma” såldes för hela 8 942 000 kronor när huvudstadens Bukowskis hade sin statustunga Important Winter Sale. Målningen föreställer Larssons lekfulla dotter Lisbeth, som höll sin far sällskap i den än i dag världskända verkstaden på Lilla Hyttnäs i Sundborn.
Foto: bukowski

Jättesummor för Larsson-akvareller på Bukowskis

SUNDBORN. Carl Larssons konstnärliga gärning är eftertraktad. Vilket med önskvärd tydlighet bär bevis bundet till auktionsbjässen Bukowskis.

Två alster såldes för totalt 15,4 miljoner kronor.
– Roligt att intresset för målningarna är så stort, säger Chia Jonsson vid Carl Larsson-gården.
En totalsumma om 15 434 000 kronor. Det ekonomiska resultatet när Carl Larssons tunga pjäser titulerade “Kurragömma” respektive “Nu är det jul igen” auktionerades ut är ett kvitto så gott som något att Sundborns konstnärsgigant alltjämt får samlare att öppna pluskan på vid gavel.
Förstnämnda inbringade hela 8 942 000 kronor och den senare stannade på 6 492 000 kronor.
Signaturen tillhörande Carl Larsson (1853-1919), var i samspel med skapelser av bland annat August Strindberg, Ernst Josephson, Carl von Linné och Carl Fredrik Hill, högdjuren i Bukowskis statustyngda evenemang känt som Important Winter Sale.
– Det är roligt att de rör på sig, och att intresset för målningarna är så stort, berättar Chia Jonsson, chef för Carl Larsson-gården.
När dessa verk byter ägare på konstmarknaden, landar någon form av ekonomisk vinning också i er verksamhet?
– Nej, vi får ingen ingen avkastning på så vis. Vi får se det som positiv marknadsföring och en bekräftelse på det stora värdet i hans konst, förklarar Chia.
Carl Larssons akvareller i fråga triggade den konstpassionerade delen av audiensen och beskrivs därav ha budats upp till summor högt över utgångsnivåerna.
– Ofta är det ju så att verken hamnar i privat ägo, vilket jag till viss del kan tycka är lite tråkigt.
– Många gånger är det roligare om museum eller andra offentliga platser förfogar över målningarna, just för att fler då kan få beskåda dem. Önsketänkandet är ju att vi kunde köpa tillbaka dem, men tyvärr finns inte de pengarna, konstaterar Chia Jonsson.
Bukowskis meddelar på sin hemsida även att auktionen nådde totalt elva miljonnoteringar, vilket är en i sammanhanget ansenlig siffra. Allra dyrast blev nämnda Carl Fredrik Hills oljemålning “Trädet och flodkröken” som gjorde en förmodat lycklig köpares konto 15 312 000 kronor rymligare.
Via samma forum uttalar sig Bukowskis chefsspecialist för fine art och antikviteter, Carl Barkman:
– Marknaden för klassisk konst och konsthantverk av mästerlig kvalitet är starkare än någonsin.
Vilket också kan vidimeras av Chia Jonssons insyn i de av konstvärlden kärt omhuldade penselrörelserna med Carl Larsson som upphovsman.
– Det är mycket pengar, och vi ser att de gått upp i värde.
“Kurragömma” skapades 1898 och “Nu är det jul igen” 1907. Den senare återger för årstiden passande nog just familjen Larssons julfrukost föregående år, 1906, i stugan Lilla Hyttnäs i SundbornBukowski auktioner AB.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Falun v52

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS