ANNONS

Författaren Jan Delbom är en äkta Brageit och fler av profilerna i hans senaste bok har stark koppling till IK Brage, men även andra profiler finns med i boken “Profiler och personligheter i Borlänge del 2. Foto Veronica Rigtorp

Jan kommer ut med en ny bok om lokala profiler

Nu har Jan Delbom kommit ut med boken “Profiler och personligheter i Borlänge del 2”. Den första såldes slut i ett nafs, antagligen blir tvåan lika populär.

Första boken skrev Jan Delbom 2010. De kanske mest populära profilerna i den boken var Jimmen, Gylling-Kalle, Gösta Dahl, Sprut- Sven, Karl-Otto Bergfeldt och inte minst Skogshuggar´n Börje Hultgren.
Idag är det bara Börje Hultgren som är i livet och nu berättar Jan Delbom om hans fortsatta liv.
– Dessa drygt 20-talet profiler har jag nu lagt sist i den nya boken, fast i något kortare version. Jag har också kompletterat med ett par profiler från min bok ” Andra sidan älven 4 byar” exempelvis Kurt Säfström, berättar författaren Jan Delbom.

I den nya boken “Profiler och personligheter i Borlänge del 2″ tecknas framför allt porträtt av nya nutida profiler och personligheter.
En av dessa är den oförglömliga Sune Zetterberg som 1937 var med och spelade i den legendariska matchen mellan Brage och AIK på Råsunda stadion. 40 000 såg matchen men ytterligare 20 000 kom aldrig in. Tre tåg fylldes med supportrar från hemorten för att se ” den stora daldansen”.
– Det sägs att Bragespelare drog in supportrar genom fönstren till omklädningsrummet för att de skulle komma in.

Jan Delbom, som är en sann Brageit, blev kontaktad av Sune Zetterbergs son Åke, som bor i Los Angeles. Sonen Åke började skicka information om sin far Sune, vilket resulterade i ett helt kapitel i den nya boken.
Egentligen borde nog också Jan Delbom själv ha ett kapitel i boken. Mest känd är han nog som orienterare med SM-tävlingar, Tiomila och en del kavlar.
– Men jag var aldrig upp i eliten, säger han anspråkslöst.
Skidåkning är ett stort intresse, likaså att skriva böcker vilket han skrivit över fem till antalet och så klart fotbollsintresset i IK Brage.

På fråga om han självspelat fotboll blir svaret lite oväntat:
– Enda fotboll jag spelat är i Borlängekorpen med “Luffarna”, som tillhörde de sämsta lagen i serien, skriv det, då kommer polarna att få roligt, säger Jan Delbom och skrattar.
Delbom jobbade ett tag på kommunens fritidskontor, där även Zetterlund och Lennart Samuelsson och Curt Persson jobbade.
– Det var en upplevelse och ära att få träffa dem. Det var en rolig tid.
Boksläpp blir det under söndagseftermiddagen den 29 november på Sveatorget. För att kunna sprida ut tiderna och hålla avstånd så finns Jan Delbom även på samma plats och tid, under måndagen och tisdagen.

Profiler i boken
Övriga som porträtteras i boken är:
Torbjörn Lindqvist, Kerstin Bäck, Ulf Åhman, Benny Astor, Kicki Bergsten, Efva Hult, Tommy Hvenström, Gösta Jansson, Körv-Åke Jansson, Frida Jansson – kort om Fornby folkhögskolas historia, Josef Erdem – kort om kurdernas historia, Evert Mellström och Calle Mårtensson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS