ANNONS

Jan Johansen kommer till Falun.
Foto: Ulf Stjernbo

Jan Johansen till Falun med julig kyrkokonsert

FALUN. Det är 26 år sedan Jan Johansen vann Melodifestivalen med ”Se på mig”. Nu är han på turné med kyrkokonserten ”Vit jul” tillsammans med Lars Edvall och Tesa L. Kolstad. Och snart kommer de till Falun. – Det blir en hel del jullåtar, men också flera klassiker, berättar 55-åringen.

Lördagen den 18 december kommer Jan Johansen till Lugnetkyrkan i Falun.
Tillsammans med pianisten Lars Edvall och sångerskan Tesa L. Kolstad bjuder trion på Johansens mest kända alster. Detta varvas med klassisk julmusik.
– Det ska bli kul att komma till Falun, berättar 55-årinngen.
Kyrkokonserterna kallas ”Vit Jul” och Jan är närmast lyrisk när han berättar om dem.
– Det blir en hel del jullåtar, men också flera klassiker.
Det har gått 26 år sedan Jan Johansen slog igenom för den breda allmänheten. Han vann Melodifestivalen med ”Se på mig” och slutade på tredje plats i finalen.
– Det går förstås inte att komma ifrån att den låten varit viktig för mig.
Det har blivit totalt sex gånger i Mello för Jan, som numera bor i Uppsala, och senast var 2020. Då hoppade han in och sjöng ”Miraklernas tid” när Thorsten Flinck blev diskvalificerad några dagar innan tävlingen.
– Jag hade sex dagar på att lära mig låten, alla andra hade sex månader, berättar han.

Han är uppväxt i ett musikaliskt hem. Pappa Egil Johansen (1934-1998) var en av Sveriges (och Norges) mest kända jazzmusiker.
– Jag ville bli som pappa. Det verkade vara ett kul jobb att spela trummor, skrattar Jan.
Det blev jazzen som först fångade honom, men också progg, rock och lite punk.
– Jag lyssnade mycket på Bruce Springsteen, Deep Purple, Sweet, Status Quo, Rush och Led Zeppelin. Minns att jag tidigt såg Sweet på Konserthuset, det var häftigt. Men det blev även en del The Damned och Sham 69.
Sedan början av 90-talet har Jan kunnat leva på musiken, även om han under coronapandemin även jobbat som musiklärare.
– Jag gör det just nu och det är riktigt roligt. Det är något som jag aldrig provat på tidigare. Men det passade bra när alla spelningar blev inställda. En oerhört tråkig tid. Förra året var det 25 år sedan för ”Se på mig” kom och jag skulle fira 30 år på scen. Jag hade hyrt Vasateatern, men det var bara att lägga åt sidan, berättar han.

Vad skulle du gjort om du inte blivit musiker?
Här får Jan fundera en stund innan svaret kommer.
– Jag vet inte, har funderat på det tidigare men inte kommit på något. Kanske musiklärare.
Vinsten i Mello 1995 var förstås stor, men att Jan fick låten var mer en tillfällighet.
– Man kan säga att jag ramlade över den. Det var i en studio i Tyresö och vi skulle spela in en demo med kompisar, men jag tappade bort lappen där det stod när vi skulle komma dit.
– Jag gick dit och då träffade jag Bobby Ljunggren som frågade om jag hade lust att sjunga ”Se på mig”. Jag gjorde det och han tackade för hjälpen och jag åkte hem. Sedan hörde de av sig och ville att jag skulle vara med i Melodifestivalen och det blev ju bra.

Blir det fler Mellostarter för dig?
– Är det en bra låt så kanske. Man ska aldrig säga aldrig.
Nu är det dock ”Vit jul” som gäller och besökarna kan räkna med en kväll i musikens och julens tecken.
Turnén inleddes i november och avslutas i Falun.
Biljetter till konserten kan säkras på nortic.se och Preem Jungfrurondellen i Falun.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS