ANNONS

Sjuksköterskan och författaren Jamila Boccaccio vill inspirera till en bättre ålderdom. På måndag föreläser hon i Folkets hus i Smedjebacken.
Foto: Karin Diffner

Jamila vill inspirera till en bättre ålderdom

SMEDJEBACKEN. Sedan hon var liten har de äldre alltid betytt mycket för Jamila Boccaccio. Nu har hon precis skrivit en bok som ska inspirera till en allt bättre ålderdom. – Det går inte över en natt, men jag är övertygad om att vi kan få den fantastiska äldrevård i Sverige som våra gamla förtjänar, säger hon.

Jamila Boccaccio är uppvuxen i Västerås och det var där hennes känslor för den äldre generationen uppstod.
– Jag hade det inte alltid så lätt, men jag bodde på en gata med bara pensionärer och de såg mig och fanns där för mig, berättar hon.
Det är just det hon nu själv som sjuksköterska vill återgälda genom att se och bekräfta den äldre generationen och genom att försöka få fler att göra det.
– Jag vill se en äldrevård med mer fokus på det själsliga och på de äldres livshistoria, säger Jamila.
Genom att ta reda på hur “kvinnan på rum nummer sju” på ett äldreboende har haft det i sitt liv, kan man skapa en mera meningsfull tillvaro för henne.
– Om “Barbro” till exempel har jobbat i storkök så kanske hon kan vara med och baka. Och är det någon som varit intresserad av odling så kanske han eller hon kan få vara ansvarig i växthuset, säger Jamila som exempel.
Att uppmana till berättande eller att fråga den gamla om råd är också sådant som kan göra att han eller hon känner sig sedd och värdefull.
– Man bygger förtroende långsiktigt och kan väcka deras inneboende gnista och glädje, ge dem en orsak att gå upp varje dag.

Jamila jobbar just nu på en geriatrisk avdelning i Fagersta men har tidigare arbetat inom äldreomsorgen i Smedjebacken. Hon är väl medveten om att det på vissa ställen är stressigt och att personal riskerar att gå in i väggen.
– Det är en ond cirkel som behöver brytas. Det är inte lätt, men det går. Det är jag helt övertygad om.
Hur då?
– Genom ett personcentrerat ledarskap där man lyssnar på personalen, ser var och en och deras drivkraft; vad som ger dem anledning att gå till jobbet varje dag.
Enligt Jamila finns redan de resurser som behövs för att få en äldrevård som är bra både för personalen och för de boende.
– Det handlar inte om pengar utan om bemötande, att få människor att växa och motivation att gå till jobbet eller stiga upp varje dag. Om jag känner att jag gör skillnad på jobbet så ger det massor av ringar på vattnet.
Men finns det tid inom vården?
– Man kan behöva prioritera om, men det finns tid. Man kan till exempel ha en dialog medan man lindar ett ben eller dukar fram frukosten.
Jamila har skrivit ner sina tankar med inspiration till en bättre äldrevård sedan 2013. Nu kommer snart hennes tankar i bokform: Djup – relationer, åldrande och livets storhet.
– I den fokuserar jag på det friska och det själsliga, säger hon.
Men Jamila ägnar sig också åt föreläsningar i ämnet. På begäran av pensionärsföreningen SPF i Smedjebacken föreläste hon nyligen om hur man kan få en bättre ålderdom – medan man fortfarande bor i hemma. Det blev sådant stort intresse att alla åhörare inte fick plats. Därför håller hon på måndag den 6 december, samma föreläsning igen för allmänheten på Folkets hus i Smedjebacken klockan 18.00.

Fakta/Jamila Boccaccio
Ålder: 33 år.
Bor: I Smedjebacken.
Familj: Joakim, 33 år, Loui, 4,5 år och ett till barn på väg.
Yrke: Sjuksköterska, äldrevårdsinspiratör och författare.
Intressen: Våra äldre, matlagning och motion.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS