Förr var här kontor och omklädningsrum för Grängesbergs gruvarbetare. Nu ska det bli slutförvaring för tusentals filmer.
Foto: Karin Diffner

Jakobina gruvstuga blir plats för unika filmer

GRÄNGESBERG. Förr var huset fullt av skitiga gruvarbetare – nu ska där samlas tusentals filmer. Jakobina gruvstuga rustas så att Kungliga biblioteket ska kunna utöka sitt filmarkiv. – Det är roligt att kunna använda de här fina gamla byggnaderna, säger Peter Suominen som är fastighetschef för Kungliga biblioteket.

Jakobina gruvstuga på gruvområdet i Grängesberg användes i många år som kontor och omklädningsrum.
– De lortiga gruvarbetarna gick in i ena änden och kom ut rena här, säger Peter Suominen och pekar på det blekgula, rappade huset.
– Kommunen ska renovera fasaden på både gruvstugan och laven, fortsätter han.
Det är den delen som tidigare användes som omklädningsrum som nu – i ett första skede – ska tas över av Kungliga biblioteket och användas som filmarkiv.
På gruvområdet i Grängesberg har det förvarats film sedan 2003. Först ansvarade Svenska filminstitutet för arkivet och sedan 2011 är det Kungliga biblioteket som är huvudman. Och som fastighetschef för Kungliga biblioteket jobbar Peter Suominen – från Blötberget.
– Så jag har bara en mil hit, konstaterar han.

Kungliga bibliotekets övriga verksamhet ligger i Stockholm, Bålsta och Strängnäs. I Grängesberg arbetar för närvarande nio personer i centrala gruvstugan med att digitalisera gamla svenska filmer som inte varit kommersiella.
– Det kan vara filmer som företag, privatpersoner eller hembygdsföreningar gjort.
Men nu ska arkivet växa och ytterligare 940 kvadratmeter ska bli slutförvaring åt diverse material från SVT och tidningar.
– Vi flyttar över vhs-kassetter och mikrofilm från våra arkiv i Bålsta. Här ska vi också ha film på filmbas, alltså gammal film på rullar.
Varför kan det inte vara kvar i Bålsta?
– Varje material kräver olika klimat. Därför gör vi den här satsningen i Grängesberg. Här kommer det att bli slutförvaring av nationalexemplar som måste sparas.
Vad är det för klimat som krävs?
– I en tredjedel av lokalerna ska det vara två grader och 30 procents luftfuktighet och i resten tolv grader och lika fuktigt, så det kräver ganska mycket ombyggnad. Vi räknar med att vara klara till jul.
Vad händer med andra halvan av Jakobinas gruvstuga?
– Vi har option på den för att eventuellt hyra den också.
Vad ska det bli där?
– Det är inte bestämt.
Innebär satsningen några nyanställningar?
– Nej, inte nu, men i förlängningen är det inte omöjligt, säger Peter Suominen.

Även om det nu satsas på kulturell verksamhet i Grängesberg så är det inget som de närboende har någon nytta av på platsen. Man kan till exempel inte besöka verksamheten.
– Vi har bara öppen verksamhet på Humlegårdsgatan i Stockholm.
Att begära ut filmer från arkivet är inte heller möjligt för privatpersoner – det är bara sådant som forskare kan ansöka om. Peter Suominen tipsar i stället om att att gå in på Filmarkivet.se.
– Där är upphovsrätten klarerad och det är gratis att titta.
En annan möjlighet är att söka i Svensk mediedatabas.
– Men där måste man först klarera med den som har upphovsrätten.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS