ANNONS

Nu har Hadirs skolkamrater startat ett upprop för att dels väcka en opinion och dels försöka förmån myndigheterna att ändra sitt beslut så Hadir får stanna i Sverige.
Foto: Mikael Eriksson

“Jag vill leva, jag vill stanna i Sverige”

HEDEMORA. Med 14 veckor kvar till examen har 19-åriga Hadir fått besked från Migrationsöverdomstolen att hon ska utvisas till Irak. Ett land hon som sexåring flydde i från.

Hennes skolkamrater har startat ett upprop på facebook och en namninsamling med målet att få myndigheterna att ändra sig.
Helt stört! Helt galet beslut! Skäms migrationsverket!
Det är några av kommentarerna som går att läsa på facebook under det inlägg som Hadirs skolkompisar lagt upp och där de vädjar till myndigheterna att ändra sitt beslut och låta henne stanna.
Parallellt med det har de även dragit i gång en namninsamling.
– Vi har samlat in över 500 namnunderskrifter, säger Anna Hedlund.

Det de protesterar mot är att Migrationsöverdomstolen som tredje och sista instans inte tagit upp Hadirs överklagande och därmed står Migrationsverkets beslut fast att hon ska utvisas. När det ska ske vet hon inte. I stället för att som sina klasskamrater se fram mot examen och en framtid i Sverige går nu Hadir och väntar på en kallelse till återvändandesamtal från Migrationsverket och därefter utvisning till Irak.

I Sverige och Hedemora har hon hittat en fristad. Hadir läser på teknikprogrammet på Martin Koch-gymnasiet. Hadirs beskrivs av sina skolkamrater som ambitiös, engagerad och positiv.
Hon kom för åtta år sedan till Sverige tillsammans med sin mormor och en äldre syster. Första anhalt var Stockholm sedan vidare till Hedemora via Gävle.
Ursprungligen kommer Hadir från Irak men flydde hon som sexåring tillsammans med sin mormor och äldre syster till Syrien och sedan vidare till Sverige. Sin mamma och pappa har hon aldrig levt tillsammans med. En orsak är att hennes föräldrar skilde sig.

Några egna minnen från Irak har hon inte och heller inget att återvända till. Någon kontakt med sin mamma har Hadir inte, dessutom har mamman gift om sig med en kristen man. Om hon tvingas att återvända så riskerar hon tvångsgiftermål och att drabbas av hedersrelaterat våld

John Elf kom i kontakt med Hadir i samband med att hon driver ett UF-företag. Han har blivit mentor åt henne och engagerat sig i hennes fall. Han säger att anledningen till att Hadir flydde har kopplingar till den hederskultur som finns i Irak och att hennes far hade planer att gifta bort henne.

Han säger att det är omänskligt och dessutom resursslöseri att utvisa en person som Hadir, som när hennes gymnasieutbildning nära nog är slutförd tvingas lämna landet.
Hadir vill få stanna i Sverige och att kunna utbilda sig till arkitekt.
– Jag vill leva, säger hon.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Norberg) vecka 10 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS