ANNONS

20 böcker har Margareta Sarri hunnit med att ge ut. “Elva år efter kriget” är hennes senaste utgivna bok.
Foto: Thomaz Andersson

“Jag skrumpnar när jag inte skriver”

SÄTER. – Jag skrumpnar när jag inte skriver. Så förklarar författaren Margareta Sarri det yrkesval hon gjorde för 47 år sedan. 20 böcker senare är lusten att skriva obrutet stark.

Säter är sedan 14 år hennes postort. Så länge har hon aldrig tidigare valt att bo på samma adress. De flesta av hennes forna flyttlass har hamnat i Stockholms förorter. Ett decennium i Nikkaluokta är undantaget. Förklaringen är att släktens rotsystem finns där.
På väggen i köket i radhuset, beläget ett stenkast från Ljustern, finns en målning av det hemman där hennes mormor bodde.

– En för mig viktig plats, där tillbringade jag de flesta av min barndoms somrar.
Sommarparadisets betydelse kom att bli större än så. Där mötte hon mannen som blev far till hennes tre barn. Där bodde hon när debutboken, Då Simon Fjällborg med flera kom till insikt, gavs ut.

Sedan dess, 1971, har Margareta Sarri i genomsnitt skrivit fyra böcker per sekel. Arbetsmetoden för de 19 första har varit densamma. Berättelsen har tagit form på papper för att sedan renskrivas. I år tog hon steget in bland ettor och nollor och skrev direkt på sin dator.

Bok nummer 20, Elva år efter kriget, gavs ut i år. Ämnet är synen på 1950-talet.
– Jag är så trött på den idealiserade synen av tidsepoken, alla som börjat “med två tomma händer”, beskrivningarna av kvinnor som svassade omkring i vida kjolar, ständigt dammsög, diskade och försökte se ut som Doris Day, säger hon och fortsätter:
– Folk var livrädda för ett tredje världskrig. Jag ville skriva, och har skrivit, om helt vanliga människor under en ovanlig tid.

Arbetet med nästa bok med Margareta Sarris namn på omslaget är redan tämligen långt kommet. Ämnet är författare på 1900-talet. Alla är kvinnor.
– Männen som skulle kunna vara aktuella på en sådan lista har det redan skrivits så mycket om.

Lusten att skriva väcktes i väldigt unga år. Zacharias Topelius var då en stark inspiratör.
– Topelius dikter uppfyllde mig, han satte ord på vad jag tänkte och kände.
Den finske författaren var också upphovet till en dunkel debut som författare. Margareta Sarri hade skrivit av en av hans dikter och läste upp den på en julfest. Den möttes av förtjusning och skolkamraternas beundran av den förmodade författaren, vilken föll för lockelsen att låta tystnaden tala.

– Dikten fanns längre fram i vår läsebok och då vi kom till det kapitlet avslöjades mitt lån. Jag stod på mig och hävdade att Topelius och jag tänkt och skrivit exakt samma ord. Det var olikt mig, jag var ett blygt barn.
Lusten att skriva har inte mattats med åren.
– Skriva eller dö, det är faktiskt så det är.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS