Lena Zäterbergs driver Quil4You i Krylbo och här visar hon ett av de lapptäcken hon skapar.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Jag lägger ner hela min själ i det jag gör”

KRYLBO Lena Zäterbergs körde igång sitt företag 2010 och en orsak var att hon inte hittade några tyger till sitt stora intresse – att sy lapptäcken, eller quilta som det också kallas. I butiken finns prov på tekniken i form av lapptäcken i många olika mönster och färger. – Jag har sytt lapptäcken sedan 1992 men gillar även att sticka så därför har jag utökat med garner, säger Lena Zäterbergs.

Tyger finns i alla färger och mönster och det är nog inte helt lätt att välja.
Garnet är egenhändigt färgat med Earth Palettes kallfärg.
Butiken är fylld av garner och tyger samt olika tillbehör som exempelvis knappar i regnbågens alla färger. Lena berättar att förutom lapptäcken passar tygerna bra till både kuddar och klänningar.
– Jag vill bara göra roliga saker, som att sy och sticka, och det är så roligt att inspirera kunder. En del som kommer hit tappade intresset för att sticka i skolslöjden men här får de ny inspiration.
Att Lena Zäterbergs älskar att sticka syns på resultatet och hon har en hel del stickade sjalar och även tröjor som hon säljer.
– Jag brinner för det här och det är tur att jag är pensionär. Jag går på kurser kontinuerligt för att kunna utvecklas och jag lägger ner hela min själ i det jag gör.
Lena har alltid tyckt om att skapa och berättar att hon var 14 år när gick hon sin första kurs som var en batikkurs. Hon arrangerar också egna kurser i bland annat lapptäcksteknik men i samband med pandemin sattes kursverksamheten på sparlåga.
– Det som gått bra nu är garner och vissa garner från Island går inte att få tag på. Stickor från Japan är också svårt att få tag på och det är längre leveranstider över huvud taget.

Hur är det att driva butik i Krylbo?
– Det går bättre och bättre med företaget. Jag tar inte ut någon lön utan företaget bär kostnaderna och själv har jag pension. Det skulle inte gå annars, säger Lena och fortsätter:
– Tidigare hade jag även Ann-Helenes grejer här (AHs syateljé, reds. anm.) men nu har hon en egen butik och vi kompletterar varandra och ser oss inte som konkurrenter. Men alla måste tänka på att handla lokalt om butiker ska överleva.

På ett bord ligger en liten broderad duk och på frågan om Lena broderar också blir svaret:
– Ja. och det här är sashiko ett broderi som från början kommer från norra Japan.
Lena berättar att sashiko, “små stygn”, är en 1 000 år gammal broderiteknik. Förr lappade och lagade brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina slitna blåkläder i sashiko.
– Jag färgar även garn med Earth Palettes kallfärger och det har jag också haft kurser i. Det blir otroligt fina färgresultat i olika nyanser och äldsta dottern har varit med och färgat.


Har du fler barn som är intresserade?

– Jag har tre barn, två döttrar och en son, men det är bara äldsta dottern som är intresserad, säger Lena Zäterbergs som driver en av Krylbos färgstarka butiker.

Vaddstickning
Ordet quiltning, vaddstickning, syftar ursprungligen till den sömnadsteknik som traditionellt har använts för att förse kläder och täcken med ett isolerande och värmande skikt av fyllning. Quiltningsstygnen, enkla förstygn, fäster ihop två lager av tyg genom ett mellanlägg. Quiltning har också utnyttjats i rent dekorativt syfte. I det förflutna förekom quiltning ofta i kombination med olika typer av lappteknik.
I dag förekommer quiltning globalt både som hobbybetonat lustfyllt hantverk, som konsthantverk och som textilkonst med individuella fria uttryck. Begreppet ”Quilt Art” används i regel som ett samlande begrepp för samtliga dessa uttryck.
Källa: Svenska Quiltakademin

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS