ANNONS

Niklas Lööv och dottern Olivia Söderlund Lööv är trejde och fjärde generation i företaget. Berner sennenhundarna Brummelisa och Eddie hänger med och har koll på besökare.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Isolerande familjeföretag i Avesta växer

För snart 60 år sedan startade Johan Lööv en verksamhet hemma i sitt garage i Avesta. I dag drivs familjeföretaget Löövs isolering av Niklas Lööv, som är tredje generationen.

Vid årsskiftet klev även fjärde generationen in i företaget genom Niklas Löövs dotter Olivia Söderlund Lööv.
– Vi har växt mer och mer och har fått mer jobb lokalt i Dalarna, men har många fasta kunder i Avesta, säger Niklas Lööv.

Niklas Lööv berättar att företaget utför alla former av isoleringsarbeten, allt från isolering av VVS åt rörmokare till isolering med lösull åt lokala snickare, men även mycket tilläggsisolering åt privatpersoner,
– Vid större jobb samarbetar vi med lokala entreprenörer, tillägger han.
Olivia Söderlund Lööv berättar att hon börjar med att hoppa in och arbeta med lösullsisoleringen som lärling. Sedan kommer hon även att göra samma sak på vvs-sidan.
– Meningen är att alla som arbetar på Löövs isolering ska kunna göra alla former av isoleringsarbeten, säger Niklas Lööv.
Olivia pluggar även ekonomi på distans och hon har en stor familj med man och fyra barn hemma.
– Så ibland känns det som att tiden inte räcker till, säger Olivia med ett leende och fortsätter:
– Min man, Johan Söderlund, jobbar också här. Så vi har samlat familjen.

Lösull , VVS-isolering samt brandtätning har blivit kärnan i företaget. Isolering handlar i grund och botten om att spara energi.
– Vi strävar efter att vara ett grönt företag. Vi har exempelvis installerat solenergi på taket av vår lagerbutik och det täcker vår energiförbrukning, säger Niklas Lööv.
Företaget har också valt att satsa på en elbil som ska kunna sköta mindre arbeten lokalt.
– Vi har ökat med omkring 20 procent varje år och ett jobb vi har nu är till Krylbohus. Vårt uppdrag är att inventera vindar på många av deras fastigheter. Hittills har vi isolerat cirka 3 000 kvadratmeter och enligt en teoretisk besparingskalkyl handlar det om en besparing på 106 500 kWh per år, säger Niklas.
Han berättar vidare att de även har ett större jobb i Borlänge och nyligen fick de ett avtal med en av de största leverantörerna på lösull.
– De har i sin tur avtal med bland annat Dalarnas största hustillverkare. Det betyder att alla nya hus som byggs i Dalarna, Gästrikland och norra Västmanland av dessa husleverantörer isoleras av oss.

 

Niklas berättar att de jobbar med alla former av lösull, men framförallt miljövänlig papperscellulosa och mineralull av glas. Papperscellulosan kommer ifrån osålda dagstidningar och mineralullen är till 70 procent återvunnet glas.
– Det passar lika bra som tilläggsisolering ovanpå befintlig isolering som i nybyggnationer, och vi utför även enklare snickerier, säger Niklas.

När det gäller äldre hus är tilläggsisolering av vindbjälklaget den åtgärd som är mest energibesparande.
– Med rätt isolering håller du värmen inne på vintern och det blir svalare under sommaren, man skapar helt enkelt ett behagligare inomhusklimat året om.
Brandtätning har också blivit mer vanligt i verksamheten, något som minskar risken för att material och framförallt människor kommer till skada.
– Då täcker man för hål och springor för att förhindra spridning av eld och rök, säger Niklas och förklarar att man helt enkelt skapar ett slutet utrymme, en så kallad brandcell, som ska kunna stå emot branden under en bestämd tid så att människor hinner ta sig ut.

 

Mycket har hänt sedan Niklas farfar, Johan Lööv, startade verksamheten i sitt garage där han hade en plåtverkstad, och lagret fanns utspritt i tre olika lokaler. Numer finns både lager, kontor och butik på Prästgatan i Avesta och företaget sysselsätter nio personer på heltid med Niklas inräknad.
– Hälften av oss hör till familjen och det är mamma som sköter ekonomin, säger Niklas som tog över företaget efter sin far och tre farbröder för tolv år sedan.

 

Numer bor Niklas Lööv och hustrun i Öster Vrenninge, i Sala kommun.
– Vi bodde i Skogsbo tidigare men byggde om torpet i Öster Vrenninge till åretrunt-boende. Hustrun har alltid haft en dröm om att få bo på en liten gård med djur. Därute fanns möjligheten och nu har vi två hundar, två katter, några getter och höns.
Det är dags att gå ut och rasta Brummelisa och Teddie, två berner sennen-hundar som har koll på lokal och besökare.
– De gör inte så mycket väsen av sig, men de tar plats, säger Niklas Lööv innan han och Olivia går ut och med två vinterälskande hundar.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS