ANNONS

Irene Ljungkvist har nu släppt sin andra bok om ätten Hjorthorn. Nu är handlingen flyttad till första halvan av 1400-talet och utspelar sig bland annat i trakterna av Kloster.
Foto: Mikael Eriksson

Irenes andra roman om Hjorthornsätten

BENGTSBO. Irene Ljungkvist har nu släppt bok nummer två om Hjorthornsätten. Den historiska romanen utspelar sig denna gång på 1400-talet och berättar om tredje generationen.

Journalist, författare och kulturtant kallar sig Irene Ljungkvist. Men hon kan även titulera sig hembygdsforskare.
Sedan hon återvände hem till Hedemora och Husby efter 20 år i Stockholm har Irene lagt mycket tid på att gräva i historien och historierna om människorna som levt och verkat i bygden.
Hennes forskning har resulterat i historiska artiklar, bygdespel och teaterresor längs med Husbyringen. Men även till bokskrivande.

Irene Ljungkvist har nu släppt sin andra bok om ätten Hjorthorn. Sammanlagt ska det så småningom bli tre böcker, men dit tar det några år.
I böckerna vävs fakta samman med fiction. Personerna har gång i tiden finnits men historien är en tolkning av Irene.
Den första boken “Se godhet- fröjda dig” kom 2013 och handlade om den första generationen Hjorthornsätten som grundade Näs gård och som under Gustav Wasas tid blev Kungsgård.

I bok nummer två, som fått namnet “Apollonia”, har 1300-tal blivit 1400-tal och Irene låter läsaren möta olika generationer av ätten Hjorthorn, bland annat den tredje generationen som grundade Gudsberga kloster i Kloster. Den senaste datering som finns kring Gudsberga kloster är från 1544, den visar att då fanns klostret kvar. I dag återstår ruiner som visar var det en gång låg.

Boken har tagit runt fem år att färdigställa, den effektiva skrivtiden säger Irene är runt tre år, resterande tid har använts för att läsa in sig och även till att granska och färdigställa boken.
– Den andra boken är bättre, jag hade större krav på mig, säger hon.

Den första skrev Irene inspirerad av de isländska sagorna. Därav blev dialogen torftigare. I den andra boken uppehåller hon sig kring människorna, dialogen är bättre och ger en bild av hur livet och livsvillkoren kunde te sig.
– Jag hade ett intresse av att komma närmare människorna.

Intresset från bokförlagen är tämligen njugg när det handlar om historiska romaner. Det gör att Irene valt att ge ut böckerna i sitt eget förlag, Ordfoget Bokförlag.
– Jag har inget vinstintresset, säger hon.

Det som driver henne till att skriva och ge ut böcker är möjligheten att dela med sig av sin forskning och kunskap.
– Det är roligt om någon kan lära sig något, säger hon.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 52 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS