ANNONS

Alae Neen, NBV, Sven-Erik Asp, IOGT-NTO, Gösta Johansson, IOGT-NTO, Jan Ekman IOGT-NTO och Fredrik Månsson, NBV, vädjar nu till kommunen att få IOGT-NTO gården klassad som allmänsamlingslokal, något som enligt dem skulle kunna ge möjlighet at få lite större bidrag.
Foto: Mikael Eriksson

IOGT-NTO begär ändrad klassning

HEDEMORA . IOGT-NTO vill att Hedemora kommun ska klassa IOGT-NTO-gården som allmän samlingslokal. I ett medborgarförslag til kommunen har frågan väckts, men än har inget hänt.

Hos Boverket klassas IOGT-NTO-gården som en allmän samlingslokal, men inte hos kommunen där klassas den som föreningslokal.
– Varför kan inte kommunen klassa IOGT-NTO-gården som en allmän samlingslokal, frågar sig Jan Ekman, sekreterare hos IOGT-NTO föreningen i Hedemora.

I december 2017 lyfte han frågan i ett medborgarförslag som lämnades in till kommunen. I februari 2018 togs det upp i kommunfullmäktige som skickade frågan vidare till bildningsstyrelsen, och efter det har inget mer hänt.
– Vi vill veta varför vi inte betraktas som en allmän samlingslokal.

När IOGT-NTO för snart 12 år sedan köpte gamla Gussarvsskolan tog föreningen ett beslut om att satsa för att skapa ett område för föreningar.
– Vi fungerar idag som ett allaktivitetshus, konstaterar Jan Ekman.

I lokalerna huserar en rad olika föreningar, verksamheter och studieförbund. Ordförande Gösta Johansson säger att föreningar som tillfälligtvis behöver en större lokal har möjlighet att hyra in sig i stora salen.
Han pekar på att stora salen var uthyrd vid 166 tillfällen under 2018 och köket vid 103 tillfällen.
– Vi är en tillgång för kommunen, konstaterar Gösta Johansson.

Även om det nu finns sju hyresgäster så är det kämpigt att få plus och minus att gå ihop. Gösta Johansson pekar på att uppvärmningen slukar stora pengar.
– Under vintern har vi värmeräkningar på runt 40 000 kronor i månaden, säger han.
Dessutom kräver lokalerna mycket underhåll. Husen är byggda i slutet av 1950-talet men var då tänkt som en tillfällig lösning. Isoleringen i byggnaderna är därefter.

Vid två tillfällen har Boverket gett bidrag till olika åtgärder. Det ena var att med ramper tillgänglighetsanpassa husen, det andra var för att bättra på takisoleringen.

I dag får föreningen runt 32 000 i lokalbidrag av kommunen, skulle man bli klassade som allmän samlingslokal så öppnas möjligheten att få en större kommunal tilldelning och med det också att utveckla allaktivitetshuset ytterligare.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemroa/Norberg) vecka 07 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS