ANNONS

Avesta kommun inventerar kommunen på jakt efter hus som inte används. “Detta är ett innovativt sätt att skapa nya bostäder, utan att bygga nytt”, säger utredaren Cecilia Dresch.
Foto: Pär Sönnert

Inventering av oanvända hus pågår

AVESTA Avesta kommun inventerar kommunen på jakt efter hus som inte används. “Det finns många oanvända hus i kommunen, samtidigt som det är bostadsbrist”, säger utredaren Cecilia Dresch.

Det hela började med en motion från Centerpartiet, som lämnades in i samband med att planprogrammet för Månsbo Gärde diskuterades.
– De ville inte att det skulle byggas bostäder där och listade upp andra platser i kommunen som man kan bygga på i stället. Motionärerna föreslog även en husinventering som har gjorts i andra kommuner. Där ser man efter hur många hus som står tomma och oanvända i kommunen, berättar Cecilia Dresch.

Politikerna nappade på idén om inventeringen och Cecilia fick i uppdrag att göra den.
– Det är inte så lätt. Det finns liksom inget register över oanvända hus. Då är det bättre om folk hör av sig om de har ett hus som de inte nyttjar, eller om de vet om ett hus som står tomt. Det kan vara någon som bor granne med ett oanvänt hus, säger Cecilia Dresch.

Hur har det gått hittills?
– Över förväntan. Efter drygt en vecka hade jag redan fått in tio tips, där två rörde samma hus. Det tyder på att det finns många oanvända hus i kommunen, samtidigt som det är bostadsbrist.

Inventeringen pågår under augusti och september. Någon eftersläntrare som inkommer i oktober kan också tas med i sammanställningen.
– Jag ska presentera resultatet av inventeringen till kommunfullmäktige och sedan får vi se hur politikerna vill gå vidare med detta, säger Cecilia Dresch.

Hon påpekar att frågan inte är helt okomplicerad.
– Kommunen är ingen fastighetsmäklare och det går ju inte att tvinga någon att sälja sitt hus. Men man kan i alla fall ställa frågan till fastighetsägaren om den personen har tänkt att sälja eller hyra ut huset, om det ändå inte används.

Hur är den geografiska spridningen på de hus ni har fått tips om?
– Det är ganska bra spridning. De flesta vi fått in hittills ligger i By och Horndal men vi har även fått tips om ett hus i Skogsbo. Och det är bättre med ett tips för mycket än för lite. Vi har satt upp lappar på anslagstavlor, publicerat information om detta på vår hemsida och så har ni i media snappat upp det.

I andra kommuner, som Falkenberg och Östhammar, har kommunen samarbetat med näringslivet och fastighetsmäklare för att underlätta att de oanvända husen kan hyras ut eller säljas till personer som vill rusta upp det.
– Vi får se om vi gör samma sak här. Jag har fått samtal från ett par personer som tycker att det här är en intressant idé och som gärna vill köpa ett ödehus och rusta upp det. Det ligger ju lite i tiden med renovering, säger Cecilia Dresch.

Hon tycker att detta är ett bra sätt att skapa så kallade flyttkedjor i Avesta kommun, alltså att någon som byter bostad frigör en annan bostad som någon annan kan flytta in i och så vidare.
– Det byggs lite nya bostäder i kommunen, men behovet av fler bostäder är väldigt stort. Det kommer inte ut så många nya objekt på marknaden. Det här är ett innovativt sätt att skapa fler bostäder, utan att behöva bygga nytt, vilket är väldigt dyrt, säger Cecilia Dresch.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 39, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS