ANNONS

Gunnar Johansson, rektor, Anne-Marie Ställ, lärare, och Tommy Berg, studie- och yrkesvägledare, samt eleverna Johanna Kristoffersson och Hassan Karimi med några av de fake news som eleverna skapade.
Foto: Mikael Eriksson

Internet och fake news på schemat

SÄTER. Att skilja en falsk nyhet från en äkta. Internet ger många möjligheter men där finns även fallgropar. Det var temat för eleverna på Dahlander Kunskapscentrum.

I dag översköljs vi på nätet med både nyheter och propaganda. Men hur kan man skilja en falsk nyhet från en äkta. Hur kan man undgå att låta sig luras av falsk propaganda. Det var temat för den trivseldag som arrangerades för eleverna på Dahlander Kunskapscenter. En dag som var indelad i tre akter.
– Vi fick börja med att äta frukost tillsammans och så informerade Anne-Marie Ställ oss om dagen, sa Johanna Kristoffersson som går första året på utbildningen som ska göra henne till vårdbiträde.

Efter frukosten var det dags att dela in eleverna i två olika grupper. Den ena av grupperna fick information om hur de ska tolka de nyheter som de får ta del av via olika sociala medier. Den andra gruppen fick arbeta med att skapa egna falska nyheter. Och det visade sig bli nyheter om såväl kungen som drottningen. Men också en del nyheter om att robotar som kan operera och ersätta delar av den mänskliga hjärnan för att bota demenssjukdomar.

Dagen avslutades med en föreläsning av företagaren och trendspanaren Jonas Grenfeldt.
Hans föreläsning hade tre tidsperspektiv; igår, idag och imorgon. Han konstaterade att digitaliseringen har gått snabbt och går allt snabbare.
– Utvecklingen har aldrig gått snabbare än vad den gör idag men det kommer heller aldrig att gå så långsamt som det gör idag.

Han pekade på de möjligheter som internet ger men varnade även för att det finns fallgropar. Han sa att den som är uppkopplad har tillgång till all kunskap som mänskligheten har.
– Nästan alla har tillgång till internet.
Han pekade även på att nio av tio har en smartphone.
– Vi behöver inte gå online vi är alltid online.

Jonas Grenfeldt gav exempel på sådant som idag är möjligt via nätet. Crowdfunding har blivit ett alternativ för den som vill hitta finansiering av en affärsidé. Det handlar om att väcka intresse för det man vill göra och via nätet få intresserade att satsa pengar. För den som vill sprida sin musik ger nätet också stora möjligheter.

Anledningen till att vi har denna dag är att vi vill få eleverna att bli mer källkritiska och öka deras digitala kompetens, säger läraren Anne-Marie Ställ.
Hon sa att för elever som ska arbeta inom vården är det viktigt att få en insikt i att man inte ska lita på allt som finns på internet.
Dagen gav eleverna även en möjlighet att träffas över klassgränserna och lära känna varandra.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 42 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS