Intensivt spårarbete i Kärrgruvan har gett plats åt 655 meter godsvagn från Tyskland

Sommartid går verksamheten som på räls för Engelsberg-Norbergs Järnvägshistoriska förening, ENJ, men vintertid brukar det vara lugnt på spåret. Det gäller dock inte denna vinter då det pågått ett intensivt arbete för att hålla spår och växlar rena från is och snö. Anledningen är att totalt 655 meter tyska godsvagnar har parkerat i Kärrgruvan.
– De hade ingen plats i Tyskland men det hade vi, och nu har vi hållit spåren rena sedan snön kom, säger Sten Nordström, ordförande och trafikchef i ENJ.

För dagen är det Sten Nordström, Johan Juhani Elonen och Håkan Wennerström som har utrustat sig med spadar, borstar och hackor. Allt arbete sker med hand- och muskelkraft så motion och frisk luft får arbetarna på köpet.
– Vi har varit runt sju, åtta personer som jobbat med det här under vintern, säger Sten Nordström och tillägger att de inte visste när vagnarna skulle komma.
I slutet av januari hade godsvagnarna anlänt, först 23 vagnar på 550 meter och förra helgen kom det ytterligare tre vagnar på 105 meter. Så nu är 655 meter godsvagnar parkerade i Kärrgruvan. Det är Europas största uthyrare av containervagnar som behövde uppställningsplats och de räknar med att här finns en marknad för att hyra ut godsvagnarna.
– Och det gör det, men det är inte vårt ansvar, vi upplåter platsen och ser till att hålla spåren öppna. De har hyrt 800 meter plats i ett halvår och sen får vi se, säger Sten Nordström.
Han berättar att de har dragit upp vagnarna från Snyten med hjälp av föreningens dieselväxellok, och när det blir aktuellt så kan de köra ner vagnarna till Snytens station.
– Det rullar mycket godstrafik här, och merparten av trafiken från Norrland går förbi Snyten, säger Sten Nordström medan han hackar bort snö och is från rälsen.
Det kan konstateras att det har varit ett snötyngt, isigt och hårt jobb efter spåret, och dessutom har man sett till att tolv vägövergångar är farbara. Sammantaget har det nästintill varit ett heltidsarbete.
– Vi ska hålla 14 kilometer spår öppet, rensa växlar med mera, och det har varit jobb fyra dagar i veckan, säger Sten Nordström.
– Vi har gjort en del renoveringsarbeten genom åren och 2018 rustade vi upp spåret och bytte ut alla slipers från Snyten till Kärrgruvan, tillägger Johan Juhani Elonen.
Fram till 1963 gick vanlig tågtrafik till Kärrgruvan, och 1999 skulle järnvägsspåret läggas ner, men då var ENJ igång och föreningen började med dressinåkning.
– Men det går inte att kombinera med den reguljära trafiken så dressinerna använder vi inte, säger Sten Nordström.
Sommartid pågår de populära söndagsturerma med rälsbuss från Kärrgruvan till Ängelsberg. Sten Nordström påpekar att man kan nå långt utanför Sveriges gränser med utgångspunkt i Kärrgruvan.
– Vi har anslutning till de andra tågen och SJ säljer ju våra biljetter. Utgår du härifrån en söndag i sommar och gör tre byten så är du i Berlin.
En bit bort från dagens spårarbete ligger stationshuset som har en egen historia. Det har flyttats tre gångar och var från början ett bostadshus från 1800-talet och byggnaden flyttades så småningom från Ransta till Ängelsberg.
– År 2007 fick vi löfte om att plocka ner det och bygga upp det här. Vi började att gjuta plattan år 2012 och fyra år senare var det klart för invigning, säger Sten Nordström.
Arbetet med att befria järnvägsspår och växlar från is och snö fortsätter i väntan på trafik.

Faktaruta
Engelsberg-Norbergs Järnvägshistorika förening
ENJ startade 1999 genom att en förening i Norberg och en förening i Ängelsberg gick ihop för att bevara lokstallet i Kärrgruvan respektive Ängelsberg.
I dag äger ENJ båda dessa lokstall och föreningen har fått spåranslutning till båda med egna spår.
I Kärrgruvan har ENJ en egen station på samma plats som den tidigare. Sedan 2019 används spåret även för utbildning av förare åt Infranord, något som även kan nyttjas av andra.
Järnvägen i Kärrgruvan var nedläggningshotad redan 1999 men räddades då genom att ENJ började med dressinåkning. Nu är järnvägen upprustad för godstrafik, något som blev möjligt när Norbergs Järnvägs AB bildades och fick arrendera spåret av Trafikverket.
Källa: ENJ

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS