ANNONS

Per-Magnus Jakobsson är en av många i Dalarna som gärna vill ha en mindre roll eller en statistroll i filmen Dödsdansen. Nyligen blev han intervjuad av castingassistenterna Lillieanne Johansson och Alexander Teurnberg i Ludvika.
Foto: Karin Diffner

Intensiv jakt på skådisar och statister

LUDVIKA. Många känner sig kallade att vara statist eller få en liten roll i långfilmen Dödsdansen som ska spelas in i Dalarna nästa år. Förra veckan var det audition i Ludvika. – Att spela teater är okänt vatten för mig, men jag vill utmana mig för att bli starkare som människa, säger Per-Magnus Jakobsson som är en av alla intresserade.

Det är nästan helt tomt i övervåningen på Engelbrektsgallerian. I ett hörn står en kamera på stativ. Där tar castingassistenterna Lillieanne Johansson och Alexander Teurnberg emot intresserade för en kort coronaanpassad intervju.
– Vi har fått in många olika typer av folk i olika åldrar och det var det vi ville, säger Alexander i väntan på att nästa sökande ska komma.

Nästa år ska filmen Dödsdansen spelas in i Dalarna. Filmen har ingenting med Strindbergs pjäs med samma namn att göra utan är enligt produktionsbolaget Collectif ett “ambitiöst skräckblandat historiskt drama om en familj på tre kvinnor under svältåret 1868, deras kamp om överlevnad och möte med det okända: Näcken”.
Nu söker Collectif statister och skådespelare till mindre roller. Förra veckan besökte castingassistenterna Ludvika för att intervjua intresserade.
– Vi har fått in en överväldigande mängd intresserade, 60-70 bara här i Ludvika, säger Lillieanne.
60-90 statister behövs vilket kan kräva att Lillieanne och Alexander träffar cirka 2 000 personer. De intervjuar också kontinuerligt intresserade i Falun och har besökt Leksand i jakt på rätt dalkullor och masar.
– Vi fiskar med stor nät än så länge, säger Lillieanne.

I annonsen skriver bolaget att utpräglat dalmål är ett plus och att man kan tänkas passa in under en “historiska svältperiod”. Men det behöver inte betyda att man till exempel måste vara mager.
– Nej, vi söker till exempel folk till en fattig by och gäster på ett bröllop. Man får gärna se gammeldags ut.
Hur ser man ut då?
– Det känner man när man ser folk.
Betyder det att ni rensar bort personer med till exempel tatueringar?
– Till viss del, men det beror ju lite på var de sitter.

En av de Ludvikabor som vill prova lyckan i en film är Per-Magnus Jakobsson. Han kommer ursprungligen från Saxdalen, jobbar till vardags på Spendrups men är sjukskriven i väntan på en operation. I juni hoppas han kunna börja jobba deltid igen.
– Att få vara med och spela in den här filmen nästa år vore något att se fram emot. När jag såg annonsen tänkte jag direkt att: “Det här måste jag gå på”.
Har du spelat teater förut?
– Nej, aldrig, men det vore en personlig utmaning. Att filmen utspelar sig förr i tiden låter också spännande.
Vill du bli statist eller kan du tänka dig en talroll?
– Med lite träning så kanske jag kan klara några repliker också, säger Per-Magnus.

Per-Magnus och de andra sökande fotograferades och intervjuades under några minuter. Därefter kommer en gallring att göras och de sökande som går vidare får provfilma.
– Regissören Niclas Gillis går mycket på personlighet. Att man till exempel har upplevd erfarenhet av det som filmen handlar om, att man har haft svårigheter tidigare i livet kan vara något som fungerar bra, säger Lillieanne Johansson.
Tycker ni att Per-Magnus passar in på de krav ni har på utseende och dalmål?
– Ja, absolut, men det är regissören som väljer.
Exakt var filmen ska spelas in är inte bestämt, men en möjlig plats är, enligt castingassistenten, Grangärde finnmark.

Fakta/Dödsdansen
Dödsdansen spelas in under 2022.
Gustaf Norén spelar en av de större rollerna, liksom Elsa Brisinger. Liv Ullman och Ane Dahl Thor är också aktuella men inte helt klara.
För manus och regi står Niclas Gillis som är tidigare hyllats för kortfilmen Hold Me Down.
Filmen produceras av The Collectif Sweden.
Producent är Helene Granqvist, filmfotograf Benjamin Loeb, produktionsdesigner Pernilla Olsson och kostymdesigner Emma Gauffin.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS