ANNONS

Föreläsningarna på Integrationsenheten ovanför Avesta bibliotek ska ge de nyanlända perspektiv och kunskap om det svenska samhället.
Foto: John Leander

Integrationsprojekt ska ge kvinnor kunskap om sitt nya land

Under ett antal träffar i höst får nyanlända kvinnor i Avesta kommun ta del av föreläsningar om hur Sverige fungerar inom olika områden. Syftet är att ge ”ny kunskap och nya perspektiv”.

Torsdag i Fridolinsalen på Avesta biblioteks övervåning. En grupp kvinnor från Mellanöstern och Afrika har samlats.
Framför dem står Marie-Louise Albertsson från vårdcentralen Avestahälsan och berättar om hur primärvården fungerar i Sverige. Hon pratar svenska och två tolkar översätter hennes ord till arabiska och till dari (ett persiskt språk).
Det här är en av flera föreläsningar som kvinnorna kommer att få ta del av. Tidigare har de fått höra om arbetsmarknaden och under kommande torsdagar ska de få höra om folktandvården, kvinnans hälsa, föräldrafrågor och en del annat kring hur det fungerar i det svenska samhället.

Det är Avesta kommuns integrationsenhet som arrangerar projektet ”Mitt liv i Sverige” tillsammans med socialtjänsten. Syfte är att deltagarna ska få ”nya perspektiv och ny kunskap gällande sin roll i familjen samt motivation och förmåga till självständighet gällande ekonomi och arbete”.

Najwa Abbas från integrationsenheten i Avesta förtydligar.
– Det är viktigt att stärka de här kvinnorna, att ge dem mer självförtroende och inblick i nya perspektiv om hälsa, utbildning och arbete.
Hur det här går hoppas man att kunna få ett hum om den 16 december då det är avslutning och utvärdering med Integrationsenheten och socialtjänsten och då är också samverkansparter är inbjudna.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS