ANNONS

Den årliga spökfredagen blir inställd på grund av coronapandemin. Det betyder att teaterföreningen Humus inte heller kommer att ha någon spökvandring. Tungt för föreningen som ändå jobbar vidare för sin existens.
Foto: John Leander

Inställd spökvandring – men Humus kämpar vidare

Den årliga spökfredagen blir inställd på grund av coronapandemin. Det betyder att teaterföreningen Humus inte heller kommer att ha någon spökvandring.

De kusliga maskerna finns och planer hade blivit smidda. Men precis som i våras när det inte blev någon barnteaterfestival så tvingas Christina och Åke Ljungberg som driver amatörteaterföreningen Humus konstatera faktum.
Det blir ingen årlig spökvandring. Ännu en gång ställer sig coronapandemin i vägen och Spökfredag har ställts in.
– Det är jättetråkigt. Ungdomarna som håller på med det här blev väldigt besvikna. Det har blivit en tradition som de ser fram emot och planerar inför. Det är speciellt, säger Christina Ljungberg.

Christina och Åke Ljungberg sitter inne i ett rum vid teaterlokalen Saga på Åsgatan i Hedemora. Det är tomt på folk och de berättar att de inställda evenemangen tär hårt på föreningens ekonomi.
– Det är mycket kärvt nu, säger Åke.
Men mitt i allt det här genomfördes ändå nyligen en ersättningsdag för vårens missade barnteaterfestival.
– Ja, vi filmade föreställningarna och har haft filmvisning av dem. Den äldsta gruppen gjorde en riktig film inspelad på olika ställen. Så visst går det att anpassa, säger Christina även om hennes teaterhjärta sedan lägger till:
– Men det går ju inte riktigt att ersätta det fysiska mötet med publiken. Det är inte samma grej. Och det brukar vara proppfullt med publik.

Åke påminner den krassa ekonomiska aspekten i sammanhanget.
– Att folk kommer hit och tittar på föreställningar är en viktig del i föreningens överlevnad, säger Åke Ljungberg.
Men överleva ska föreningen göra tänker Christina och Åke. Och verksamheten är faktiskt i gång låg- mellan och högstadiegrupper, om en strikt coronaanpassat.
– Vi har inga nära kroppsövningar som man ofta brukar ha på en teater. Så vi kämpar på, säger Christina.

Inte heller någon spökvandring blir det i år för Teater Humus, men Christina och Åke Ljungberg jobbar vidare för att hålla igång föreningen i Hedemora.
Teater Humus spökvandring under evenemanget Spökfredag brukar vara uttrycksfull. Så här såg det ut 2019. På bilden syns Åke Ljungberg, Nova Myleus, Ella Vogel, Christina Ljungberg, Figge Gunnarsson och Lina Blomqvist. Foto: Privat
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS